Μεγάλες διαστάσεις πήρε η Φωτιά στην Κεντρική Χίο

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου, με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί προληπτικά τρία χωριά προς το νότιο τμήμα του νησιού. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά την κατάσβεση και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις των εναέριων μέσων. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες, 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στο νησί αναμένεται να μεταβούν κι επιπλέον δυνάμεις. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος Χαράλαμπος Κορινθίας.

Σε πέντε μέτωπα εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά και συγκεκριμένα στην Παφιλίδα, στον Άγιο Γιώργιο Συκούση, στο Ναυτικό κλιμάκιο στον Προβατά, σε Ελάτα και Αρμόλια. Επίσης η φωτιά καίει και στους οικισμούς Καρυές, Αυγώνυμα, Δαφνώνας, Λίθιο, Βέσσα, Ελάτα, και αυτήν την ώρα επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο του ΠΣ, 7 οχήματα ΟΤΑ και 4 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 40 εθελοντές και 79 στρατιώτες. Τα 10 αεροσκάφη και τα 5 ελικόπτερα επιχειρούν με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις εναέριες προσπάθειες κατάσβεσης.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 10 οχήματα από την Αττική με 20 πυροσβέστες, καθώς και με 20 οχήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας με 80 πυροσβέστες. Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Απο Θεσσαλονίκη έφτασε στη Χίο ένα C 130 με 32 άτομα πεζοπόρο ενώ απο Αθήνα έχει ήδη αναχωρήσει πλοίο που μεταφέρει 9 οχήματα της πυροσβεστικής. Αναμένεται επίσης το οχηματαγωγό του πολεμικού ναυτικού ΣΑΜΟΣ που μεταφέρει 20 οχήματα και 85 άτομα προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος.

Γύρω στις 16:15 έφτασε στο νησί και το πλοίο Πάτμος με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και 12 πυροσβέστες.

Το στρατόπεδο στο χωριό Αρμόλια, στα νότια του νησιού εκκενώθηκε ενώ στα χωριά Βέσσα, Ελάτα και Λίθι οι κάτοικοι αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, εξαιτίας του καπνού που κατακλύζει την περιοχή. Σύμφωνα με το chiospress.gr οι φλόγες απείλησαν δύο σπίτια στην Ελάτα.

ΦωτοΑΠΕ