Θετική η επίσκεψη Γιουγκέρ στην Αθήνα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο 2ετούς παράτασης  (επιμήκυνση) στην εφαρμογή (λήψη μέτρων) του δεύτερου μνημονίου ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις δηλώσεις του αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και αυτό αποτελεί θέμα ερμηνείας, εντούτοις το ότι απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου επισημαίνοντας, μάλιστα, πως “επειδή δεν είσθε εσείς η κυρία Μέρκελ δεν θα σας πω τι είπα χθες στην κυρία Μέρκελ”, ερμηνεύεται ως έμμεση επιβεβαίωση πως συζήτησε το θέμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο και, πάντως πως υπάρχει θέμα.

Κατά τα λοιπά, ο κι. Γιουγκέρ, είπε ότι αναμένεται η Έκθεση της Τρόϊκα, που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και το εάν θα χρειασθεί και νέο Μνημόνιο για την εξυγίανση της Οικονομίας.

Επιβεβαίωσε την θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του Ευρώ ενώ έριξε μεγάλο βάρος στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά επισημαίνοντας ότι ¨η μπάλα είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε επικοδομητικές τις συζητήσεις που είχε με τον επικεφαλής του Γιουργκρούπ  κ. Γιουγκέρ, και ιδιαίτερα χρήσιμες λίγες ώρες πριν συναντήσει την κυρία Μέρκελ. Δίνοντας, μάλιστα, μία άλλη διάσταση και στις συνομιλίες και στο ταξίδι Γιούγκερ στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν συζήτησαν  οικονομικά, γιατί -όπως τόνισε- πέρα από τα οικονομικά υπάρχει η πολιτική φιλία, η ιστορία και ο λαός της χώρας που βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας.

Πολιτικοί παρατηρητές απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Γιουγκέρ στην Ελλάδα εκ του γεγονότος ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πολιτικός βρίσκεται να συνομιλεί με κορυφαίο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά την “αποπομπή” Γ. Παπανδρέου από τους Σαρκοζί-Μέρκελ) και μάλιστα με ένα πρόσωπο όπως ο κ. Γιούγκερ που είναι εκλεγμένος ηγέτης και χαίρει σεβασμού και υπολήψεως στην ΕΕ.

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η άρνησή του να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αργά το απόγευμα και πριν ξεκινήσει το γε΄πυμα εργασίας Σαμαρά – Γιουγκέρ στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης, ο κ. Γιουγκέρ συνομίλησε τηλέφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Ευρωπαίο ηγέτη να συνδράμει στο αίτημα της Ελλάδος για επιμήκυνση καθώς και στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Κατά τα λοιπά, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsit.gr 1:45′ κράτησε το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup.
– Θερμός εναγκαλισμός των δυο ανδρών κατά την άφιξη του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού στο Μαξίμου
– Κατέβηκε τα σκαλιά για να τον υποδεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς
– Παρόντες στη συνάντηση και οι κ.κ. Στουρνάρας-Σταϊκούρας
– “Μην τυφλώνετε τον Έλληνα πρωθυπουργό με τα φλας” είπε ο Γιούνκερ στους φωτορεπόρτερ
– Φτιάχνει… κλίμα η Μέρκελ: μην περιμένετε αποφάσεις στη συνάντηση με τον Σαμαρά
– Ξαφνικό ενδιαφέρον των hedge funds για την αγορά ελληνικών ομολόγων τώρα που είναι φθηνά

Ακριβώς στις 17:30 ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Στα σκαλιά, όπως επιβάλει το πρωτόκολλο, τον περίμενε ο Αντώνης Σαμαράς. Μόλις ο κ. Γιούνκερ βγήκε από το αυτοκίνητό του, είχε μια “θερμή” αγκαλιά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κατέβηκε τα σκαλιά για να τον υποδεχτεί. Πολλοί τη μετέφρασαν ως μήνυμα συμπαράστασης στην Αθήνα…

Μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε διάθεση για… αστεία! Ζήτησε από τους φωτορεπόρτερ να μην το παρακάνουν με τα φλας και να μην τυφλώνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια έμμεση αναφορά του προβλήματος που αντιμετώπισε πρόσφατα με το μάτι του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε επίσης ότι διαμένει σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη. Δεν είπε πως δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει για να δει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση των δυο ανδρών απορρίφθηκε, με την Κουμουνδούρου να “βράζει” για την “πόρτα” που έριξε ο επικεφαλής του Eurogroup στον αρχηγό του κόμματος που ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Στη συνάντηση μετέχουν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup γίνεται μόλις δυο μέρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η καγκελαρία ανακοίνωσε επίσης πως η συνάντηση της Γερμανίας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργο θα διαρκέσει 1:15 και στις 14:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής θα γίνουν οι δηλώσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που την Πέμπτη θα δει και τον Φρανσουά Ολάντ, έσπευσε να στείλει μήνυμα πως από τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό δε θα… βγουν ειδήσεις.

Το Βερολίνο δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω, παρά τις πιέσεις, και αρνείται να ξεκαθαρίσει αν θα συναινέσει στο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα.

Όλα αυτά ενώ σύμφωμα με το Reuters, ορισμένα hedge funds (επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου) άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα, καθώς οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλές. Και αυτό γιατί αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη!

Τα ταμεία αυτά, τα οποία αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμο κέρδος και δεν είναι θεσμικού χαρακτήρα επενδυτές, θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυαν λίγους επενδυτές μετά το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου, μπορεί να αποτελούν τώρα ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί σε τροχιά για να επιτύχει τους όρους και να λάβει τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.

Το δικό της ρόλο σε αυτό παίζει και η φημολογία ότι το χρέος της Ελλάδας ενδέχεται να “κουρευτεί” ξανα, αυτή τη φορά από τους δημόσιους πιστωτές της και τις κεντρικές τράπεζες.

Με πληροφορίες και από NewsIt.gr

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: EUROKINISSI