Ο Κυπριακός τύπος σήμερα,22 Αυγούστου 2012

Οι εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, μετά και την ανακοίνωση για ενδεχόμενο ανταλλαγής δανειακών χαρτοφυλακίων μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, η συνάντηση Φλουρέντζου-Γιανγκ Κι για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, οι αποκαλύψεις για στοιχεία λογαριασμών πολιτικών αντιπάλων του Πούτιν στην Κύπρο, το θέμα που προέκυψε μετά το βρετανικό δημοσίευμα για το ρόλο των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο στην κρίση στη Συρία και οι εξελίξεις με τον στρατηγικό επενδυτή για τις Κυπριακές Aερογραμμές  είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» είναι ο κύριος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι ο Πούτιν αναζητά εκατομμύρια αντιπάλων του στην Κύπρο και ότι παραχωρήθηκαν στο Κρεμλίνο στοιχεία λογαριασμών 59 ρωσικών εταιρειών στο νησί. Φιλοξενούνται και δηλώσεις της προϊσταμένης της ΜΟΚΑΣ Εύας Παπακυριακού σε σχέση με το απόρρητο των τραπεζών. Αλλού η «Α» αναφέρεται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων και των πατατοπαραγωγών για ικανοποίηση αιτημάτων τους. Επίσης η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Κινέζου επιχειρηματία με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και γράφει ότι ο Γιανγκ Κι στο παρελθόν είχε υπογράψει άλλα έξι μνημόνια συναντίληψης με Κύπριους επιχειρηματίες για επενδύσεις που δεν προχώρησαν ποτέ.

“Η Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Πετάνε στο Λονδίνο για τις Κυπριακές Αερογραμμές» και γράφει ότι ο κολοσσός Triple Five που ενδιαφέρεται να αγοράσει τις ΚΑ συνέρχεται εκτάκτως αύριο στο Λονδίνο μετά και την ανακοίνωση των μελών του ΔΣ της εταιρείας για να συζητήσει τα επόμενα βήματά του. Η «Σ» προβάλλει επίσης πρωτοσέλιδα τη σημερινή συνάντηση Γιανγκ Κι και Υπουργού Συγκοινωνιών μετά την επιστολή που απέστειλε ο Κινέζος επενδυτής για απόσυρση του ενδιαφέροντός του για το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον εγκλωβισμό δύο συμπατριωτών μας στη Συρία και τις προσπάθειες που καταβάλλει το ΥΠΕΞ για ασφαλή μεταφορά τους στην Κύπρο.

Με τίτλο «€7,9 εκατ. σε κτηνοτρόφους» “ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται σήμερα στο κύριό του θέμα την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου για την ενίσχυση του κλάδου, ενίσχυση η οποία όπως γράφει το δημοσίευμα, είναι κουτσουρεμένη κατά 50% και η τελευταία σύμφωνα με τις πρόνοιες της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι πολλά είναι τα σενάρια που μελετώνται από τις τράπεζες με στόχο τον περιορισμό της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος μεταξύ αυτών η ανταλλαγή χαρτοφυλακίων, συμφωνίες για εκπροσώπηση σε άλλες χώρες ή και εξαγορές μεριδίων, η θυγατροποίηση κτλ. Επίσης η εφημερίδα πρωτοσέλιδα αναφέρεται σε καταρτισμό καταλόγου από την Αστυνομία για την Ιντερπόλ με τους 10 σημαντικότερους καταζητούμενους στην Κύπρο και αναφέρει πως ήδη έχουν καταχωρηθεί οι οκτώ, έξι Κύπριοι και δυο αλλοδαποί.

«Κατασκοπεία σε βάρος των λαών» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής». Το δημοσίευμα αναφέρεται στις πληροφορίες για το ρόλο των βρετανικών βάσεων στην κρίση στη Συρία. Φιλοξενούνται τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ αλλά και άλλων κομμάτων καθώς και εκπροσώπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο για το θέμα. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στις αντιδράσεις από ΑΚΕΛ και Δήμο Λάρνακας για τις εξελίξεις σε σχέση με την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο και στη συνάντηση σήμερα του Υπουργού Συγκοινωνιών με τον Κινέζο επενδυτή για συζήτηση του θέματος. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αριστου Αριστοτέλους, εκπροσώπου της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, για τις εξελίξεις στο θέμα των ταυτοποιήσεων λειψάνων αγνοουμένων μετά την αποστολή δειγμάτων στο εργαστήριο στη Βοσνία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” έχει κύριο  τίτλο «Προειδοποιεί η Ρωσία για το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης στη Συρία» και αναφέρεται στις δηλώσεις το Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατά μιας μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη συρία καθώς και στις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών όπου τις τελευταίες δύο μέρες σκοτώθηκαν άλλοι 70 άνθρωποι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη πρόθεση της Εκκλησίας για περικοπές σε μισθούς και στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αρχές Σεπτεμβρίου. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκαλεί η ανακοίνωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror» έχει κύριο τίτλο « Αρχίζει η παράσταση για το Σαμαρά» και αναφέρεται  στις επαφές του Ελληνα Πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι για το ελληνικό μνημόνιο. Επίσης φιλοξενείται συνέντευξη του Δημάρχου Λεμεσού Αντρέα Χρίστου για τα έργα ανάπτυξης της πόλης υπό το φως και των περικοπών στα κονδύλια λόγω κρίσης. Αλλού γίνεται αναφορά στα σενάρια για ανταλλαγή χαρτοφυλακίων μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Αλφα για περιορισμό της έκθεσης της αγοράς στην κρίση στην Ελλάδα.