Ναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου στην Αν.Μεσόγειο

Ναυτική άσκηση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας πρόκειται να πραγματοποιήσει το ΠΝ μαζί με το Ναυτικό της Αιγύπτου από τις 26 Αυγούστου μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή προσβάσεως λιμένα Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Η άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2012» θα ξεκινήσει από το λιμάνι της πόλης της Αλεξάνδρειας την οποία τα ελληνικά πλοία θα επισκεφτούν στις 26 Αυγούστου.

Δύο ημέρες αργότερα στις 28 Αυγούστου και μέχρι την 31η Αυγούστου τα ελληνικά πλοία η φρεγάτα ΨΑΡΑ και το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ θα συνασκηθούν με τα αιγυπτιακά πλοία, την φρεγάτα TOUSHKA (PERRY CLASS) και RASHEED (KNOX CLASS) καθώς και με τις πυραυλακάτους HETTEIN και BADR (RAMADA CLASS).

Η άσκηση αποσκοπεί στο να προάγει τη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού και Αιγυπτιακού Ναυτικού πραγματοποιώντας εκπαίδευση τόσο στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών όσο και στην διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Δεδομένης της προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης για την οριοθέτηση και ανακήρυξη της ΑΟΖ στην περιοχή η άσκηση αυτή αποτελεί το πρώτο ουσιαστικά βήμα για την αληθινή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και την δημιουργία δεσμών συνεργασίας και επιοκοινωνίας με την νέα αιγυπτιακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προς όφελος και των δύο χωρών.

πηγή:defencenet.gr