26 οι νεκροί από την έκρηξη στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Βενεζουέλας

Περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Βενεζουέλας. Πρόκειται για το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Η δημόσια τηλεόραση έδειξε πλάνα με φλόγες και μεγάλα σύννεφα καπνού να βγαίνουν από το διυλιστήριο. Η έκρηξη, που προκλήθηκε από διαρροή αερίου, σημειώθηκε στις 1:15 τοπική ώρα (09:45 ώρα Ελλάδας). Κοντινά σπίτια υπέστησαν ζημιές και αξιωματούχοι δήλωσαν πως ένα δεκάχρονο παιδί περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

Ο υπουργός Ενέργειας Ραφαέλ Ραμίρες δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως καμία από τις μονάδες παραγωγής στο διυλιστήριο του Αμουάι δεν έχει επηρεαστεί και πως δεν υπάρχουν σχέδια για να διακοπούν οι εξαγωγές.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν στρατιώτες της εθνικής φρουράς που παρείχαν ασφάλεια στο διυλιστήριο, δήλωσε ο Ραμίρες, προσθέτοντας πως η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

“Υπήρχε ένας στρατώνας της Εθνικής Φρουράς κοντά στην έκρηξη — η εγκατάσταση ήταν πολύ κοντά στις επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Ραμίρες.

Είπε πως αναμένει ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο Αμουάι, που παράγει 645.000 βαρέλια την ημέρα, θα επαναληφθεί μέσα σε δύο ημέρες.

Ευρισκόμενο σε μία χερσόνησο που δεσπόζει στην Καραϊβική, στο δυτικό τμήμα της Βενεζουέλας, το Αμουάι αποτελεί μέρος του Κέντρου Διύλισης Παραγουάνα, του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο συμπλέγματος διυλιστηρίων με συνολική δυνατότητα παραγωγής 955.000 βαρέλια την ημέρα.

Το Αμουάι παράγει το 50% της συνολικής εγχώριας παραγωγής διυλισμένων καυσίμων της Βενεζουέλας, που είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr