Γυμνές φωτογραφίες του πρίγκιπα Χάρι διχάζουν τη Βρετανία

Μήνυμα στήριξης προς τον πρίγκιπα Χάρι έστειλε μέσω Twitter ο Ρούμπερτ Μέρντοκ, ιδιοκτήτης της εφημερίδας Sun που δημοσίευσε τις φωτογραφίες που τον εμφανίζουν γυμνό γαλαζοαίματο.

Τις φωτογραφίες, που δείχνουν τον Χάρι γυμνό σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Λας Βέγκας, δημοσίευσε η Sun, ιδιοκτησίας του Μέρντοκ, που έγινε έτσι η πρώτη εφημερίδα στη Βρετανία η οποία αγνόησε το αίτημα των δικηγόρων της βασιλικής οικογένειας να μη δημοσιευτούν οι επίμαχες φωτογραφίες.

“Ο πρίγκιπας Χάρι. Αφήστε τον ήσυχο. Μπορεί με τον έναν τρόπο ή τον άλλον να τον συντηρεί το κράτος, αλλά το κοινό τον αγαπάει, ακόμη κι όταν απολαμβάνει το Λας Βέγκας”, έγραψε ο Μέρντοκ στο Twitter εκφράζονας τη στήριξή του προς τον εγγονό της βασίλισσας Ελισάβετ.

 

Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ δήλωσε στο BBC ότι δεν θεωρεί πως η δημοσίευση των επίμαχων φωτωγραφιών από την Sun ενδιαφέρει το κοινό.

“Έχουμε ελευθεροτυπία και δεν θεωρώ ότι είναι σωστό οι πολιτικοί να λένε στους διευθυντές εφημερίδων τι μπορούν και τι δεν μπορούν να δημοσιεύουν. Αυτό είναι ζήτημα των ίδιων των διευθυντών εφημερίδων. Απλώς ελπίζω ο κόσμος να μην θυμάται αυτό, αλλά το έργο που έχει κάνει ο πρίγκιπας Χάρι”.

Την Παρασκευή η Sun δημοσίευσε φωτογραφίες του 27χρονου Χάρι γυμνού, να καλύπτει με τα χέρια τα γεννητικά του όργανα, και από πίσω του να διακρίνεται μια γυμνή νεαρή γυναίκα. Σε μια δεύτερη φωτογραφία φαίνεται η πλάτη του πρίγκιπα ο οποίος πιθανόν αγκαλιάζει από πίσω την ίδια γυναίκα.

Οι φωτογραφίες θεωρείται ότι τραβήχτηκαν με κινητό τηλέφωνο στις 17 Αυγούστου. Στις αρχές της εβδομάδας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστοσελίδαTMZ.

Η εφημερίδα υπερασπίστηκε την κίνησή της αυτή λέγοντας ότι οι φωτογραφίες κυκλοφορούν ήδη στο Ίντερνετ και ότι ενδιαφέρουν το κοινό ενώ συνιστούν “κρίσιμη” δοκιμασία της ελευθεροτυπίας στη χώρα.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ντέιβιντ Ντίνσμορ δήλωσε ότι θα ήταν “διαστροφή” να μη δημοσιεύσει τις φωτογραφίες, οι οποίες “βρίσκονται τώρα στην διάθεση των πολιτών όλου του κόσμου”.

Η απόφαση των υπόλοιπων βρετανικών εφημερίδων να μη τις δημοσιεύσουν προκάλεσε δημόσιο διάλογο σχετικά με την επιρροή που έχει η Επιτροπή Λίβσον (που συστάθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο υποκλοπών από δημοσιογράφους που εργάζονταν στις εφημερίδες του Μέρντοκ) στη συμπεριφορά του Τύπου.

Ο Νιλ Ουόλις, πρώην υποδιευθυντής της News of the World (της ταμπλόιντ που ανήκε στον Μέρντοκ κι έκλεισε εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών), δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δείχνει πως οι βρετανικές εφημερίδες “ευνουχίστηκαν”.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ είπε ότι η Sun επέδειξε “απόλυτη και πλήρη περιφρόνηση” απέναντι στο νόμο και στην Επιτροπή Λίβσον, ενώ ο πρώην διευθυντής της Sun, Κέλβιν Μακίνζι, δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Newsnight ότι κατά την γνώμη του οι φωτογραφίες δεν θα μπορούσαν να έχουν δημοσιευτεί χωρίς την έγκριση του Μέρντοκ.

Περισσότερες από 850 καταγγελίες για την δημοσίευση των φωτογραφιών έγιναν στο εποπτικό όργανο του Τύπου. Σχεδόν όλες αφορούν την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και θα διερευνηθούν εν καιρώ από την Επιτροπή Παραπόνων Τύπου.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ