Αίμα στην Κένυα με αφορμή δολοφονία μουσουλμάνου κληρικού

Μια γυναίκα δολοφονήθηκε και τουλάχιστον τέσσερις εκκλησίες λεηλατήθηκαν στην Μομπάσα της Κένυας μετά την δολοφονία ενός ριζοσπάστη μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με τους ισλαμιστές Σομαλούς μαχητές της οργάνωσης Σεμπάμπ.
Η γυναίκα μαχαιρώθηκε στην διάρκεια διαδήλωσης, επιβεβαίωσε στο AFP αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή.
Οι ταραχές ξέσπασαν στην (ιδιαίτερα τουριστική) περιοχή του λιμανιού στην Μομπάσα αμέσως αφότου έγινε γνωστό ότι πέθανε ο Άμπουντ Ρόγκο Μοχάμεντ, τον οποίο άγνωστοι πυροβόλησαν το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με άλλο αξιωματικό της αστυνομίας, ο κληρικός «επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλα τέσσερα πρόσωπα. Άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν στο όχημά του, το γάζωσαν με σφαίρες και τον σκότωσαν επί τόπου».
Εκτίμησε πάντως ότι τον παρακολουθούσαν και τον είχαν στοχοποιήσει από καιρό.
Ο Ρόγκο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι προωθούσε την ριζοσπαστικοποίηση και την στρατολόγηση μη Σομαλών αφρικανών από την Σεμπάμπ, κηδεύτηκε λίγο μετά το φόνο του.
Αντιμετώπιζε διώξεις για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών και παράνομη εισαγωγή όπλων.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Εκατοντάδες άτομα πέταξαν πέτρες σε αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιές σε ελαστικά, και φώναζαν συνθήματα στα αραβικά, ενώ πολλοί κατηγόρησαν την αστυνομία για το φόνο του Ρόγκο.
«Είναι αστυνομικοί αυτοί οι οποίοι σκότωσαν τον αθώο σεΐχη μας. Τον πυροβόλησαν. Του φόρτωσαν κατηγορίες για τρομοκρατία, τον συνέλαβαν και του απήγγειλαν κατηγορίες και τώρα φοβούνταν ότι το δικαστήριο θα τον αποφυλάκιζε και αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή του. Είναι μια επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων, και δεν θα την πάρουμε ελαφριά», είπε στο AFP ένας από τους νεαρούς μουσουλμάνους που συμμετείχαν στην διαδήλωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό