Καταρρίπτεται ο μύθος του “τεμπέλη” Έλληνα

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ

για την PHP

Έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποδεικνύει ότι ο μέσος Έλληνας εργάζεται  περισσότερες ώρες  το χρόνο από τους Ευρωπαίους ομόλογους του.

Οι Έλληνες δουλεύουν σύμφωνα με την έρευνα 2.017 ώρες το χρόνο, και έρχονται πρώτοι στην Ευρώπη. Οι Ολλανδοί εργάζονται κατά μέσο όρο 1.377 ώρες το χρόνο, τον λιγότερο σε όλη την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι έχει δημιουργηθεί θέμα από πρόσφατες δηλώσεις Ολλανδών αξιωματούχων που χαρακτήρισαν τους Έλληνες ως τεμπέληδες. Όμως, και οι Γερμανοί δεν είναι πολύ καλύτεροι αφού βρίσκονται στη δεύτερη θέση των λιγότερο εργαζόμενων, με 1.408 ώρες το χρόνο.

Βέβαια, η Ολλανδία και η Γερμανία είναι από τις πιο παραγωγικές χώρες στην Ευρώπη, γεγονός που εξηγείται από την ισχυρή τεχνογνωσία, τις οικονομικές δυνατότητες και τα μικρότερα ποσοστά διαφθοράς.

 

Περισσότερες ώρες εργασίας για το σύνολο της απασχόλησης:

1.Ελλάδα, 2.Ουγγαρία, 3.Πολωνία, 4.Εσθονία, 5.Τουρκία, 6.Τσέχικη Δημοκρατία, 7. Ιταλία, 8. Σλοβακία, 9.Πορτογαλία, 10.Iσλανδία

 

Λιγότερες ώρες εργασίας για το σύνολο της απασχόλησης:

1.Ολλανδία, 2.Γερμανία, 3.Νορβηγία, 4.Γαλλία, 5.Δανία, 6.Ιρλανδία, 7.Βέλγιο, 8.Αυστρία, 9.Λουξεμβούργο, 10.Σουηδία.

 

Οι περισσότερο παραγωγικές χώρες:

1.Νορβηγία, 2.Λουξεμβούργο, 3.Ιρλανδία, 4.Ολλανδία, 5.Βέλγιο, 6.Γαλλία, 7.Γερμανία, 8.Δανία, 9.Σουηδία, 10.Αυστρία

 

Οι λιγότερο παραγωγικές χώρες:

1.Πολωνία, 2.Ουγγαρία, 3.Εσθονία, 4.Τουρκία, 5.Τσέχικη Δημοκρατία, 6.Πορτογαλία, 7.Ελλάδα, 8.Σλοβακική Δημοκρατία, 9.Σλοβενία, 10.Ισλανδία

 

Η μη παραγωγικότητα της Ελλάδας δεν οφείλεται στην «τεμπελιά» των Ελλήνων. Όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα ο μέσος Έλληνας εργάζεται πολλές ώρες τον χρόνο. Το θέμα της μη παραγωγικότητας θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε στην έλλειψη γνώσεων ατόμων που έχουν καταλάβει σημαντικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα, και αυτό γιατί ισχύει, δυστυχώς, το καθεστώς των κομματικών προσλήψεων.

Ισχυρές οικονομίες όπως των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας αντιμετωπίζουν και αυτές σοβαρά προβλήματα. Όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αρνητικά όλο το κρατικό σύστημα, όχι όμως την εργατικότητα των Ελλήνων. Θα ήταν συνετό τέτοιοι εύκολοι χαρακτηρισμοί, που προσβάλουν το ήθος ενός λαού και τον διαβάλουν, να αποφεύγονται.