Αγία Τριάδα-Η πρώτη ομογενειακή ορθόδοξη εκκλησία στις ΗΠΑ

O Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος είναι η πρώτη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην Αμερική!

Κατά τη διάρκεια της αρχές του 1800 καταγράφονται οι πρώτοι άποικοι που έφθασαν, συμπεριλαμβανομένων των Ορθοδόξων πιστών της κυρίως ελληνικής καταγωγής, αλλά και της Σερβίας, της Ρωσίας και της Συρίας . Οι περισσότεροι από τους εποίκους μετανάστευσαν λόγω συναλλαγών , καθώς ήταν έμποροι και ναυτικοί. Μια ένωση ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1840 για να βοηθήσει όσους συνδέονται με τη ναυτιλία. Καθώς η Ορθόδοξη κοινότητα αυξάνεται, η ανάγκη για μια εκκλησία έγινε εμφανής. Οι πρώτες προσπάθειες απέτυχαν, λόγω της έλλειψης επαρκούς οικονομικής στήριξης.

Το 1860, ο κ. Νικόλαος Μπενάκης, ένας επιχειρηματίας και πρόξενος της Βασιλικής Κυβέρνησης της Ελλάδα, με την αιχμή του δόρατος έκανε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ένα χώρο για την ανέγερση της εκκλησίας, η οποία ήταν επίσης ανεπιτυχής. Τέλος, το 1864, ο κ. Μπενάκης  προσέφερε την προσωπική περιουσία του για μια προσωρινή θέση για λατρεία. Μέχρι το 1866, η λειτουργία γινόταν εκεί καθώς και σε άλλες περιοχές, και ο  Πανοσιολογιότατος Αγάπιος Honcharenko ενεργεί ως πρώτος ιερέας της Κοινότητας. Κατά τη διάρκεια εκείνου του έτους, ο κ. Μπενάκης  πούλησε ένα αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του προς την Κοινότητα (για $ 1.200) για 1222 Βόρεια Dorgenois Street, και με τη βοήθεια των γενναιόδωρων δωρεών από τον κ. Μπενάκη, κ. Δημήτριο Μποτάσση και  κ. Ιωάννη Μποτάσση, η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος στήθηκε.

Αργότερα έγιναν προσθήκες στο συγκρότημα  που περιελάμβανε πλέον μια ενορία σπίτι, μια μικρή βιβλιοθήκη και ένα κοντινό νεκροταφείο. Το 1909, ένας χάρτης χορηγήθηκε από το κράτος της Λουιζιάνας στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στη συνέχεια μετανομάστηκε, το 1920, σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 1922, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ιδρύθηκε κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Η Αρχιεπισκοπή συγκέντρωσε όλες τις Ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες στην Αμερική.

Λόγω της ανάγκης για μεγαλύτερη εκκλησία, το αρχικό κτίριο κατεδαφίστηκε, και ένα νέο οικοδόμημα κατασκευάστηκε στη θέση του το 1950. Το 1960, η 15η Μπιενάλε Κληρικολαϊκή Συνέλευση, ανώτατο νομοθετικό σώμα για τη χορήγηση ολόκληρης της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής, ενέκρινε την χειροτονία της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος ως Καθεδρικό Ναός. Την Κυριακή, 9, Οκτωβρίου 1960, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σίλας της Αμφίπολης χειροτονήθηκε στην Αγία Τριάδα από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, Προκαθήμενος της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Αθηναγόρας, Προκαθήμενος της Ευρώπης, και ο Μητροπολίτης Πολύεφκτος, επικεφαλής της Επισκοπής της Νότιου Αμερικής. Την ίδια ημέρα, Αγία Τριάδα εγκαινιάστηκε ως Καθεδρικός Ναός και υπηρέτησε, μέχρι το 1965, καθώς ήταν η έδρα της Επισκοπής για την όγδοη αρχιεπισκοπική περιφέρεια. Το 1961, η Αγία Τριάδα έχει την τιμή να καλωσορίσει τον  Μακαριώτατο Πατριάρχη Βενέδικτο Α’ της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερική.

Το 1974, τα μέλη της Αγίας Τριάδος φιλοξένησαν το πρώτο Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο τα τελευταία 25 χρόνια έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός στην Νέα Ορλεάνη. Το 1976, η Κοινότητα στη Βόρεια Dorgenois πωλήθηκε, και  μεταφέρθηκε στην σημερινή τοποθεσία στο Robert E. Lee Boulevard, δίπλα στο Bayou Αγίου Ιωάννη. Μέσα από την αφοσίωση και τη δέσμευση των πιστών ενοριτών μας, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο χτίστηκε το 1980, και ο νέος καθεδρικός ναός ολοκληρώθηκε το 1985. Η έναρξη πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1985, υπό την προεδρία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Το 1992,η Αγία Τριάδα υπηρέτησε ως οικοδεσπότης για την 31η Μπιενάλε Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής, μαζί με τη Σύμβαση της Εθνικής Φιλοπτώχου και της Αρχιεπισκοπικής Συνδιάσκεψης Νέων Ενηλίκων. Ένας αριθμός ρεκόρ των συμμετεχόντων, ο οποίος αριθμεί σε χιλιάδες.

Το 1999, ο καθεδρικός ναός μας γιόρτασε την 135η επέτειο από την ίδρυση της ενορίας μας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο δυτικό ημισφαίριο. Σε αναγνώριση της επετείου, την Κυριακή 30 Μαΐου του 1999, είναι η εορτή της Πεντηκοστής και πτώση κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Ετήσιου Ελληνικού Φεστιβάλ, ανακηρύχθηκε “Αγίας Τριάδος Ημέρα του Ελληνικού Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού” από το Συμβούλιο της Πόλης της Νέας Ορλεάνης, τον Δήμαρχος της πόλης της Νέας Ορλεάνης , Morial Marc, καθώς και από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας της Λουιζιάνας MJ “Mike” Foster, Jr.

Ένα άλλο ορόσημο επιτεύχθηκε στις 3 με 4 Φεβ 2001, με τα εγκαίνια του νέου οικοδομήματος του Καθεδρικού Ναού.

Σήμερα, ο καθεδρικός ναός μας εξυπηρετεί πιστούς σε όλη τη νότια Λουιζιάνα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 400 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης, υπό την πνευματική καθοδήγηση της Επισκοπής της Ατλάντα (που καλύπτει τη νοτιοανατολική Ηνωμένες Πολιτείες), της Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, καθώς και του Οικουμενικό Πατριαρχείο.