Αναβάλλεται η επαναλειτουργία της γραμμής της Qantas προς Αθήνα

Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το μέλλον των πτήσεων εξωτερικού της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, που παρουσιάζει ολοένα αυξανόμενο παθητικό.

Την ίδια στιγμή, η ακύρωση της παραγγελίας 35 νέων αεροσκαφών Βoeing 787 για την Qantas συνολικής αξίας 8,5 δισ. δολαρίων η αναβολή της ημερομηνίας παράδοσης για 50 επιπλέον αεροσκάφη δείχνει ότι η εταιρία εγκαταλείπει τα σχέδια της για επαναλειτουργία της γραμμής προς Αθήνα μέσω της θυγατρικής της Jetstar. Ο αερομεταφορέας που κατέχει το 65% της αγοράς στην Αυστραλία εστιάζει πλέον στη μείωση των χρεών αντί της ανανέωσης του στόλου λόγω των «χαμηλότερων προσδοκιών ανάπτυξης μέσα σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο σκηνικό» όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλαν Τζόις.

Η απόφαση ήρθε ως επακόλουθο των ζημιών ύψους 256 εκατ. δολαρίων που κατέγραψαν οι αυστραλιανές αερογραμμές το οικονομικό έτος 2011-2012 που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Η αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων δεν άφησε αλώβητη την Qantas, όπως άλλωστε και τις ανταγωνίστριές της στις υπερατλαντικές πτήσεις.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και η τιμή της κηροζίνης δεν αποτελούν όμως τα μόνα προβλήματα. Η χαμηλή ζήτηση στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης έχει κάνει ασύμφορα πολλά δρομολόγια. H εταιρεία είδε το μερίδιό της στα διεθνή δρομολόγια να πέφτει από το 30% τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 18% τον Μάρτιο, λόγω του ανταγωνισμού από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας και της Μέσης Ανατολής με επικεφαλής την Emirates. Σε αυτές τις συνθήκες η αυστραλιανή εταιρεία ακολούθησε την πεπατημένη: προχώρησε σε 3.000 απολύσεις, έκλεισε μια βάση συντήρησης αεροσκαφών και περιόρισε δραστικά τις δαπάνες αγοράς νέων. Με την ακύρωση της παραγγελίας των 35 αεροσκαφών η Qantas θα εισπράξει 433 εκατ. δολάρια από την Boeing σε επιστροφή εγγυήσεων και αποζημιώσεων λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στο πρόγραμμα Dreamliner.

Με αυτή την κίνηση ενισχύεται η ρευστότητα του αυστραλιανού αερομεταφορέα αλλά όχι και η αξιοπιστία της. Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγησή της στην κατηγορία Baa3, τη χαμηλότερη από τις αρχές του έτους. Οι εκπρόσωποι της Qantas απέφυγαν να σχολιάσουν την απόφαση αλλά ανέφεραν πως η εταιρεία «βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επιστροφή στην κερδοφορία».

ΠΗΓΗ: Neoskosmos.com