Η πρώτη εμφύτευση βιονικού ματιού

Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο πρωτοποριακή εμφύτευση ενός βιονικού ματιού σε μια τυφλή γυναίκα από τη Βικτόρια, η οποία κατάφερε να δει μικρά στίγματα φωτός, για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια.

«Ξαφνικά μπόρεσα να δω μια μικρή λάμψη» λέει ενθουσιασμένη η Ντάιαν Άσγουορθ, μητέρα δύο παιδιών.

Η εμφύτευση έγινε στο νοσοκομείο Royal Eye and Ear Hopsital της Μελβούρνης και, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Πένινγκτον από το Bionic Vision Australia, το βιονικό μάτι είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει τελικά στους ασθενείς να έχουν μια «χρήσιμη όραση».

Το βιονικό μάτι αναπτύχθηκε από μία ομάδα Αυστραλιανών επιστημόνων και αφορά στην εμφύτευση μιας μικροσκοπικής συσκευής που είναι συνδεδεμένη με 24 ηλεκτρόδια στα μάτια των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Τα ηλεκτρόδια στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στους νευρώνες του ματιού, υποκαθιστώντας τη διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι όταν θα αρχίσει εμφύτευση ολόκληρων συσκευών» υποστηρίζει ο κ. Πένινγκτον. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μάτι πιθανότατα θα οδηγήσει σε όραση μόνο σε ασπρόμαυρη κλίμακα, αλλά τελικά θα επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται ανεξάρτητα.