Κυπριακός Τύπος 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η έρευνα που διεξάγεται στην Κεντρική Τράπεζα και οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις Κυβέρνησης και κομμάτων προβάλλονται στο σημερινό Τύπο. Προβάλλεται επίσης πρωτοσέλιδα η διαφαινόμενη συνεργασία με το Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, η εντεινόμενη προεκλογική εκστρατεία ενόψει Προεδρικών, το θέμα του φόρου επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, οι δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς μετά την κλήρωση για το παιγνίδι ΑΕΛ –Φενέρ Μπαχτσέ και η συνεχιζόμενη κόντρα με αφορμή αναφορές της “Χουριέτ” για τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της  θέμα υπό τον τίτλο«Εκτεθειμένος ο Διοικητής» και αναφέρεται σε ‘Μεγάλο Αδελφό’ τον οποίο όπως γράφει προστατεύουν κυβέρνηση και ΑΚΕΛ στο θέμα της εγκυκλίου για παράδοση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αλλού η «Α» αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Άγκυρας-ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς με αφορμή την κλήρωση της ΑΕΛ με την Φενέρ Μπαχτσέ για το Γιουρόπα Λιγκ. με τις οποίες καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να πάει στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Ντερβίς Ερογλου. Επίσης αναφέρει ότι το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε τέσσερις δίκες, αυτές του Μαρί, της Ήλιος, του πενταπλού φονικού στην Αγία Νάπα και για τη δολοφονία του Αντη Χ’Κωστή.

“Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου η Κύπρος» αναφέρει ότι δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση και ότι οι διαβουλεύσεις στην γειτονική χώρα συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις με αφορμή την έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα και την ανακοίνωση της Κεντρικής επί του θέματος. Αλλού προβάλλονται οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις με αφορμή δημοσίευμα της”Χουριέτ” για θέσεις που φέρεται να διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

“Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Πόλεμος με σκάνδαλα» και γράφει ότι στην προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές τα κόμματα θα ‘παίξουν’ με τις αλληλοαποκαλύψεις και τη δημοσιοποίηση σκανδάλων που σχετίζονται με διαφθορά και διαπλοκή ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η οικονομία με αφορμή το μνημόνιο της Τρόϊκας. Αλλού αναφέρει ότι στο Υπουργικό “άδειασε τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή” απορρίπτοντας πρότασή του για επιβολή φόρου επί της ακίνητης ιδιοκτησίας από μηδενική βάση .Επίσης ο «Φ» αναφέρει ότι ολοένα και μειώνεται ο αριθμός εγγραφής νέων εταιρειών στην Κύπρο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Με γνωμοδότηση Δανιηλίδη» και γράφει ότι η εγκύκλιος της Κεντρικής τράπεζας για την έρευνα σε υπολογιστές και κινητά ετοιμάστηκε έπειτα από γνωμοδότηση του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. ενώ αναφορά γίνεται και στην ανακοίνωση της Κεντρικής περί προσπάθειας αποπροσανατολισμού. Αλλού αναφέρεται σε κρυφή’ ατζέντα του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και προβάλλει τις δηλώσεις ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με αφορμή την αντιπαράθεση για φερόμενες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ που προβάλλει η Χουριέτ. Επίσης προβάλλονται αναφορές του υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά ότι η χαλαρή ομοσπονδία δημιουργεί διαχωριστικές τάσεις.