Τα ψάρια βοηθούν τον εγκέφαλο

Νέα στοιχεία ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να βοηθήσει  τον εγκέφαλό μας να διατηρηθεί υγιής ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε  μία μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση «Neurology», όσοι  εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα  τους είχαν πιο συρρικνωμένους εγκεφάλους και απέδωσαν χειρότερα σε τεστ  μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα.

Οι  διαφορές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο αντιστοιχούν σε δύο χρόνια από  την φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ  Ζάλντι Ταν, επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής του  Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).

Ο  εγκέφαλος σταδιακά συρρικνώνεται καθώς γερνάμε, αλλά ως φαίνεται  υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε την  μείωση του όγκου του.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.575 εθελοντές, μέσης ηλικίας 67 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια.

Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και επί τρεις μήνες μετρούσαν τον επονομαζόμενο δείκτη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίριά τους.

Ο  δείκτης αυτός είναι ένα ερευνητικό «εργαλείο» (δεν διατίθεται στο ευρύ  κοινό) που συνδυάζει δύο συγκεκριμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το DHA και το  EPA, που σε προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετισθεί με προστασία της  καρδιαγγειακής υγείας και του εγκεφάλου.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης διάφορα νευροψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών.

Η  ανάλυση όλων των ευρημάτων έδειξε πως όσοι είχαν τον χαμηλότερο δείκτη  ωμέγα-3 λιπαρών οξέων απέδωσαν χειρότερα στα τεστ οπτικής μνήμης,  επίλυσης προβλημάτων, πολλαπλών δραστηριοτήτων και αφηρημένης σκέψης.

Επιπλέον, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα του DHA παρουσίασαν και μεγαλύτερου βαθμού απώλεια όγκου του εγκεφάλου τους.

Αν  και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν είναι  γνωστός, οι ειδικοί πιστεύουν πως ωφελούν τον εγκέφαλο επειδή μειώνουν  την φλεγμονή σε αυτόν, ενώ παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών  κυττάρων.

Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές από τη μελέτη πόσα ωμέγα-3  λιπαρά οξέα πρέπει να καταναλώνει κανείς για να φτάσει στο επίπεδα του  δείκτη που προστατεύει τον εγκέφαλο.

Η γενική σύσταση των  υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως είναι να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες  ψάρια την εβδομάδα, αλλά καλύτερα είναι να τρώμε τρεις.

Οι  πλουσιότερες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι το μουρουνέλαιο  και «παχιά» ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ