Δέσμευση της αντιπολίτευσης για εργασία Ελλήνων στην Αυστραλία

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από την ομογενειακή εφημερίδα Neoskosmos.com

Τη δέσμευσή του ότι αν ο Συνασπισμός γίνει κυβέρνηση θα βοηθήσει τους Έλληνες που θέλουν να έρθουν στην Αυστραλία για εργασία, εξέφρασε στο «Νέο Κόσμο» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, Τόνι Άμποτ.

Ο πιθανός αυριανός πρωθυπουργός -όπως τουλάχιστον δείχνουν αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις- είπε χαρακτηριστικά ότι θα φροντίσει να επιτευχθεί η συμφωνία με την Ελλάδα για να δοθεί το δικαίωμα σε Έλληνες νέους να πάρουν τουριστική εργατική βίζα. «Καταλαβαίνω απόλυτα ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να έρθουν στην Αυστραλία μέσω του προγράμματος της τουριστικής εργατικής βίζας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Άμποτ στο «Νέο Κόσμο». «Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους κάθε δυνατή ευκαιρία, να συμβάλλουν και αυτοί όπως και έκαναν και οι χιλιάδες Ελλήνων μεταναστών που ζουν στην Αυστραλία αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο τους στην χώρα μας. Θα βοηθήσω όσο μπορώ να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία» κατέληξε ο κ. Άμποτ αναφορικά με το θέμα.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Συνασπισμός ετοιμάζει και αλλαγές στα κριτήρια και τον τρόπο χορήγησης της βίζας 457, που δίνει το δικαίωμα σε ειδικευμένα άτομα από το εξωτερικό να εργαστούν στην Αυστραλία με τη στήριξη συγκεκριμένου εργοδότη (Employer Sponsored Visas). «Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι τα συνδικάτα αποφασίζουν την μεταναστευτική και εργατική πολιτική της χώρας. Δεν θα υποκύψουμε σ’ αυτές τις πιέσεις. Εκείνο που μπορώ με βεβαιότητα είναι ότι κοιτάμε προσεκτικά την όλη διαδικασία χορήγησης της βίζας 457 και θέλουμε να απλοποιήσουμε το όλο σύστημα. Τουλάχιστον, να το φέρουμε εκεί που ήταν επί κυβέρνησης Χάουαρντ» είπε ο κ. Άμποτ και πρόσθεσε ότι η μεταναστευτική πολιτική του κόμματός του -μέρος της οποίας είναι και οι αλλαγές στην όλη διαδικασία χορήγησης της βίζας 457- θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ένα άλλο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κ. Άμποτ ήταν αυτό του ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών εθνοτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και της SBS. Ως γνωστόν, η SBS ιδρύθηκε πριν από 32 χρόνια ως δημόσιο μέσο μαζικής ενημέρωσης αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε δημόσιο οργανισμό που εκτός από τα χρήματα των φορολογουμένων ανταγωνίζεται με τα λιτοδίαιτα ιδιωτικά εθνοτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθώντας να προσελκύσει και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω των διαφημίσεων. Ο κ. Άμποτ, αφού εξήρε τον ρόλο της SBS και τη συμβολή του οργανισμού τις εθνοτικές κοινότητες όλα αυτά τα χρόνια, είπε ότι όντως στην συγκεκριμένη περίπτωση «το παιχνίδι είναι άδικο».

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι αν ο Συνασπισμός γίνει κυβέρνηση θα επανεξετάσει το όλο θέμα αλλά οι αλλαγές αν υπάρξουν δεν θα είναι μεγάλες. Ολοκληρώνοντας στο θέμα των εθνοτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι αν ανέβει στην εξουσία το διαφημιστικό χρήμα της κυβέρνησής του θα μοιράζεται ισομερώς.