Επί τάπητος τα οικονομικά στη συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον Γερμανό ομόλογό τοιυ Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση έγινε παρουσίαση όλων των πτυχών της ελληνικής οικονομίας και των δυνατών λύσεων που πιθανώς υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι. Οι κ.κ. Στουρνάρας και Σόϊμπλε συμφώνησαν να τα ξαναπούν στο Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το πακέτο μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ περίπου, καθώς και οι δράσεις της κυβέρνησης στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης εφαρμογής του Μνημονίου κατά 2 έτη (έως το 2016) φαίνεται πως δεν τέθηκε στο ραντεβού των δύο υπουργών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την παράταση εφαρμογής του προγράμματος.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε τετ α τετ για 45 λεπτά με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προλειάνει το έδαφος προκειμένου να καταστεί μεσοπρόθεσμα δυνατή η διατύπωση του αιτήματος της παραχώρησης περισσότερου χρόνου.

Ειδικότερα, αναμένουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα προσπαθήσει να θεμελιώσει με αριθμούς το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, επικαλούμενος την βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε τη γερμανική υποστήριξη σε αναπτυξιακά μέτρα αλλά και τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος που επηρεάζεται έντονα από τη διαρκή φιλολογία περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιούνται οι πιθανοί επενδυτές και να καρκινοβατεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Κύκλοι του Βερολίνου, σύμφωνα με την DW, αξιολογούν την συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε ως ένδειξη γερμανικής στροφής στην αντιμετώπιση της Αθήνας.

«Βαθμιαία, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και ανοίγουν δίαυλοι ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο είμαστε ακόμη στην αρχή», επισημαίνουν.

Newsroom ΔΟΛ