Και αργυρό και Χρυσό στην παραολυμπιάδα

Κάνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ, ο Πασχάλης Σταθελάκος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία της κατηγορίας F40.

Ο Έλληνας δισκοβόλος (ο οποίος θα διεκδικήσει μετάλλιο και στο αγώνισμα της σφαιροβολίας) σημείωσε καλύτερη βολή στα 44,11μ., η οποία δεν ήταν αρκετή για να τον πλασάρει πάνω από τον Κινέζο Γουάν Ζιμίνγκ, που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 45,78μ.
Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στον τελικό του αγωνίσματος, είχε βολή στα 37,59μ., που του έδωσε την 6η θέση.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» κατέκτησε η Ελλάδα, με την επιτυχία να σημειώνεται στο αγώνισμα του μπότσια. Στη φωτογραφία (από αριστερά) τα μέλη της ελληνικής ομάδας Ελένη Κορδαλή, Νίκος Πανανός και Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Στον τελικό των ζευγαριών BC3 η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Ελένη Κορδαλή (αγωνίστηκε στο 4ο σετ αντί του Πανανού), επικράτησε 4-1 της Πορτογαλίας (2-0, 1-0, 1-0, 0-1 τα σετ) και κατέκτησε την πρώτη θέση. Η «γαλανόλευκη» ομάδα, η οποία στην πορεία της προς το χρυσό μετάλλιο νίκησε κατά σειρά τις Βρετανία, Καναδά (φάση ομίλων), Βέλγιο (ημιτελικός), είχε κατακτήσει την πρώτη θέση και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιρλανδίας, το 2011. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στο Βέλγιο, που νίκησε με 4-3 τη Νότια Κορέα στο μικρό τελικό.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο οποίος στο Πεκίνο είχε χαρίσει στην Ελλάδα το πρώτο (ασημένιο) μετάλλιο του μπότσια στο ατομικό, δήλωσε «εκστασιασμένος, δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτό που νοιώθω αυτή τη στιγμή. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει και ανάλογη πορεία στο ατομικό που ξεκινάει αύριο. Θα ήθελα να υποσχεθώ κι εκεί ένα χρυσό μετάλλιο, ωστόσο θα το αποφύγω αφού ο ανταγωνισμός στα ζευγάρια είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτόν στο ατομικό. Θα ήθελα πάντως ένα δεύτερο χρυσό μετάλλιο. Γι΄ αυτό ήρθα, γι΄ αυτό θα παλέψω μέχρι το τέλος», είπε ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Πεκίνου.