Ιούνιο οι εκλογές στο ΣΑΕ για νέο προεδρείο- “Ιστορικός συμβιβασμός” στη συνάντηση προεδρείου – ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ (ΣΤΙΣ 17:00 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)  ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΑΡΑ-ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΑΕ.

ΣΕ ΛΙΓΟ, ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Καθοριστική συνάντηση για το μέλλον του θεσμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θα έχουν σήμερα στις 2.30 μ.μ., στο Υπουργείο Εξωτερικών, το προεδρείο του ΣΑΕ με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα απόδημου ελληνισμού κ. Κων. Τσιάρα.

Άγνωστο παραμένει εάν και τα 11 μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ θα παραβρεθοιύν στην συνάντηση. Ήδη στην Αθήνα βρίσκονται οι Στεφ. Ταμβάκης, πρόεδρος, Θοδ. Σπυρόπουλος, Συνονιστής ΗΠΑ, Χάρης Γκουβέλης, Συντονιστής Ν. Αφρικής, Νικηφ. Νικολαίδης, Συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας ενώ στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται  -και σήμερα θα φθάσει στην  Αθήνα- ο Συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Σαββίδης. Αναμένονται ακόμη οι Συντονιστές  Ευρώπης κ. Αμαραντίδης, Καναδά κ. Δάγωνας, Ωκεανίας κ. Κ. Αγγελόπουλος,  Ταμίας κ. Κ. Δημητρίου. Δεν θα ταξιδέψει λόγω ασθενείας ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φιλπ. Κριστοφέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, στη συνάντηση, ο Υφυπουργός κ. Τσιάρας (φωτογραφία, αριστερά) θα προώθηση την ιδέα διεξαγωγής εκλογών περί το τέλος Δεκεμβρίου και αφού στο μεταξύ έχουν πραγματοποιηθεί οι Περιφερειακές Συνελεύσεις και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η τροπολογία του νόμου 3480/06 που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα του προεδρείου.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες του ΡΗΡ, συναντά την αντίδραση πολλών Συντονιστών και, ιδιαίτερα, του κ. Σπυρόπουλου και κ. Δάγωνα, αλλά και του Συντονιστή Ευρώπης κ. Αμαραντίδη. Βασικός λόγος της άρνησης να δεχθούν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί το γεγονός ότι πέρισυ είχαν υπογράψει πρωτόκολλο το οποίο έλεγε ότι πριν από τις νέες εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει οι άλλαγές στην δομή και στην όλη λειτουργία του ΣΑΕ. Μαλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες,  ο κ. Σπυρόπουλος σε περίπτωση που πιεσθεί να αποδεχθεί την αντιστροφή των όσων προβλέπει το “πρωτόκολλο”, δηλαδή να έχουμε πρώτα εκλογές και μετά αλλαγές, ενδέχεται να οδηγηθεί σε παραίτηση, όπως ρητά αναφέρεται στο μανιφέστο.

Ο πρόεδρος ΣΑΕ Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος

Το όλο θέμα μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Υφυπουργός, με τρεις συνεντεύξεις του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Panhellenic Post και στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης (με την σειρά που παραχώρησε τις συνεντεύξεις) έχει ξεκαθαρίσει και τη θέση και τις επιδιώξεις του. Τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ προσέρχονται, δηλαδή, στην συνάντηση που οι ίδιοι ζήτησαν, προετοιμασμένοι για το τι θα ακούσουν. Ωστόσο φαίνεται πως ό,τι άκουσαν δεν το έχουν χωνέψει…

Βέβαια, τίποτε δεν αποκλείει στο πίσω μέρος του μυαλού του Υφυπουργού κ. Τσιάρα να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σενάριο, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο -αν υφίσταται- το γνωρίζει μόνον ο ίδιος.

Ομογενειακοί κύκλοι με τους οποίους μίλησε η ΡΗΡ δεν εύρισκαν κακή τη λύση διορισμού ενός προσωρινού (μεταβατικό το έχει αποκαλέσει σε άρθρο της η ΡΗΡ) προεδρείου το οποίο θα ανελάμβανε να συγκροτήσει την μικτή ελληνο-αμερικανική επιτροπή η οποία θα διερευνούσε, σε παν-ομογενειακή ευρύτητα, το όλο θέμα, θα κατέληγε σε συμπεράσματα και -μετά από διαβουλεύσεις- σε αποφάσεις και προτάσεις. Αμέσως μετά την τροποποίηση του 3480/06 με τις αλλαγές που θα εισηγείτο η Επιτροπή αυτή, θα έκλεινε οριστικά το ζήτημα αυτό.

Ο Παγκόσμιος Πρόεδρος ΣΑΕ κ. Στεφ, Ταμβάκης

Πάντως, τον κ. Υφυπουργό έχουν επισκεφθεί σχεδόν όλα τα μέλη του Προεδρείου “κατά μόνας” και έχουν συνομιλήσει μαζί του γύρω από το θέμα των εξελίξεων. Αν και διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις, εντούτοις φαίνεται ότι συγκλίνουν σε κάποιες γενικές παραδοχές, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου, που έχει υπόψη της η ΡΗΡ.

Έτσι κι αλλιώς, λίγες ώρες μας χωρίζουν πλέον από την “ιστορική” συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της οδού Ζαλοκώστα.