Δεν κάνει καλό ξεκίνημα ο κ. Ταμβάκης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τσιάρα και των (περισσοτέρων) μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ, άνοιξε το δρόμο για  τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ευαίσθητο τομέα του Απόδημου Ελληνισμού. Προς ποία κατεύθυνση, θα το δείξει η διαδρομή.

Δεν ξέρουμε εάν είναι η  συμφωνηθείσα η καλίτερη δυνατή λύση.  Μάλλον δεν είναι. Επειδή, όμως, το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, γι αυτό αποδεχόμαστε ό,τι συμφωνήθηκε, και το στηρίζουμε.

Υπάρχουν, ωστόσο,  ορισμένα λεπτά σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, την οποία καλοπίστως πιστεύουμε ότι από την πλευρά του θα επιδείξει ο κ. Υφυπουργός, αλλά και τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ, αν και ως προς τα τελευταία, κάποιες πρώτες δηλώσεις και κάποια πρώτα σχόλια δημιουργούν αμφιβολίες.

Ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στεφ. Ταμβάκης, εμφανίστηκε  σε  δηλώσεις του στο ΑΠΕ (!) ως το προεδρείο να ελέγχει και να καθορίζει τις εξελίξεις για την δημιουργία του νέου ΣΑΕ.

Δήλωσε ο κ. Ταμβάκης:  «Προχωρούμε με αποφασιστικά βήματα, υπεύθυνα και δυναμικά, σε μια ριζική αλλαγή του ΣΑΕ. Με τον υπουργό είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση (…) Η συμμετοχή μας θα είναι απόλυτη, καθοριστική και μαζί με τη συμμετοχή της ελληνικής Πολιτείας και του ΥΠΕΞ θα δουλέψουμε για ένα νέο ξεκίνημα της οργάνωσης που θα αγκαλιάζει τον απανταχού ελληνισμό».

Ίσως ο πρόεδρος του ΣΑΕ δεν κατάλαβε τι ακριβώς  πρόκειται να γίνει.  Ίσως κατάλαβε, αλλά προτιμά να κάνει πως δεν κατάλαβε.  Εξηγούμαστε:

Το εάν το προεδρείο του ΣΑΕ μετά την εκπνοή της θητείας του (31 Δεκεμβρίου 2012) θα μετονοστεί σε «Οργανωτική Επιτροπή», αυτό θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσουν οι νομικοί σύμβουλοι ως προς την νομιμότητα μιας τέτοιας μετεξέλιξης. Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε 31 Δεκεμβρίου το προεδρείο πάει σπίτι του και παύει να ασχολείται με το ΣΑΕ.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι «ναι» και  όντως θα αποτελέσει το προεδρείο την «Οργανωτική Επιτροπή», τότε σ΄αυτήν θα τοποθετηθούν εννέα, ακόμη, μέλη και θα γίνει 20μελής. Ανάμεσα στα νέα μέλη θα είναι  εξέχοντες ομογενείς, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων,  νομικοί και επιστημονικοί σύμβουλοι κ.α.

Επομένως εκείνο το «η συμμετοχή μας θα είναι απόλυτη, καθοριστική…» μάλλον ως υπερβολικό ελέγχεται…

Κατά τα λοιπά, το γράψαμε και το ξαναλέμε: Δεν θα δεχθεί η Ομογένεια άλλο πείραμα. Δεν θα δεχθεί άλλες αποφάσεις γι αυτή, χωρίς αυτήν!  Ναι, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κάτι νέου, με κεντρικό, όμως, παράγοντα την ίδια την Ομογένεια. Που θα το πληρώνει κιόλας…

Αυτή είναι η πραγματικότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει.