Σε ευρωπαϊκή «καραντίνα» ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να συναντήσει τον κ.  Μπαρόζο, όταν αυτός επισκέφτηκε την Αθήνα, στις 26 Ιουλίου. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε άλλωστε απορρίψει το αίτημα της τρόικας για συνάντηση, διακηρύσσοντας λεβέντικα ότι εκείνος δεν συναντιέται «με υπαλλήλους», όπως ο Αντώνης Σαμαράς.

Τη διαπραγμάτευση θα την έκανε απευθείας με τους πολιτικούς. Τότε μάλιστα είχε καλέσει και την κυβέρνηση να αρνηθεί το διάλογο με την τρόικα και «να ζητήσει έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών που θα αναζητήσει νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την ελληνική περίπτωση».

Ο Γιουνκέρ ήταν άλλο. Όχι μόνο ο παλιότερος στο ευρωπαϊκό σκηνικό αλλά και επί 20 χρόνια εκλεγμένος Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με μεγάλη επιρροή. Του ζήτησε ραντεβού και εισέπραξε μια κατηγορηματική άρνηση, κοινώς «έφαγε πόρτα».

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε μια ακόμη… πόρτα από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ούτε αυτός θέλει να δει τον κ. Τσίπρα όταν έρθει στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα.

Το κλίμα δεν αναμένεται να «διευκολύνει» η  έντονη αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη: «Η άρνηση και του κ. Ρομπάι να συναντήσει τον Τσίπρα, προσβάλλει τη χώρα και τη δημοκρατία, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει και προσθέτει: «Η κυβερνητική σιωπή είναι συνενοχή».

Συνεχίζοντας ,με εξίσου αιχμηρό ύφος, επισημαίνει: «Η κοινή και θεσμικά προκλητική στάση των κ.κ Ρομπάι – Γιουνκέρ, δείχνει ότι η δεξιά ευρωπαϊκή ελίτ προτιμά να συνομιλεί μόνο με τους βολικούς».