Γ.Γ.Θρησκευμάτων: Ποιοι είναι οι μισθοί Κληρικών, Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου

Στοιχεία για τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με το θέμα των αποδοχών του Ιερού Κλήρου, των Μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έλαβε την σωστή πρωτοβουλία να αποκαταστήσει την αλήθεια που σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα, βαναύσως κακοποιήθηκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία (ορισμένα τυχαία παραδείγματα) για τον Ιερό κλήρο οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές (μετά την εφαρμογή του Ν4024/2011) ενός νεοδιοριζόμενου κληρικού (υπαλληλικής κατηγορίας ΠΕ) είναι 1092 ευρώ. Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του είναι 770 ευρώ (ωστόσο κατά το πρώτο έτος λόγω των κρατήσεων για νεοδιοριζομένους που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ο μισθός ανέρχεται σε 678 ευρώ). Στην ίδια κατηγορία με 10 χρόνια προϋπηρεσία οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές είναι 1381 ευρώ και οι καθαρές 1032 ευρώ. Ύστερα από 30 χρόνια υπηρεσία ο ακαθάριστος μισθός διαμορφώνεται στα 2.023 ευρώ ενώ ο καθαρός στα 1410 ευρώ.
Για τους κληρικούς που κατατάσσονται στην υπαλληλική κατηγορία ΔΕ ο ακαθάριστος μισθός του νεοδιοριζόμενου διαμορφώνεται στα 858 ευρώ το μήνα ενώ ο καθαρός μισθός στα 644 ευρώ. Ύστερα από 30 χρόνια υπηρεσίας οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές διαμορφώνονται στα 1529 ευρώ ενώ οι καθαρές στα 1099 ευρώ.
Για τους Μητροπολίτες, με  30 χρόνια συνολικής προϋπηρεσίας (από την ημέρα που ξεκίνησε η μισθοδοσία τους από το Δημόσιο), οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές είναι 2534 ευρώ δηλαδή ο καθαρός μισθός είναι 1750 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον Αρχιεπίσκοπο, με 33 χρόνια συνολικής προϋπηρεσίας, οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές είναι 2978 ευρώ, με τον καθαρό μισθό να διαμορφώνεται σε 2213 ευρώ.
Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Γενικό Λογιστήριο Κράτους και διευκρινίζεται ότι ο Ιερός Κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς καμία θετική ή αρνητική διάκριση. «Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και ο Ιερός Κλήρος δεν έχουν εξαιρεθεί από καμία γενικότερη μισθολογική μείωση ούτε ζήτησαν να εξαιρεθούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Amen.gr