Όλα εξαρτώνται από την επόμενη δόση

Στη διάρκεια των προγραμματισμένων δηλώσεων ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε καταρχήν τον κ. Βαν Ρομπάι για την επίσκεψή του. Όπως είπε τον ενημέρωσε για τις μεγάλες και επίμονες προσπάθειες που κάνουμε, επίμονες και επίπονες, όπως τις χαρακτήρισε για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας. «Έδωσα έμφαση στην ανάγκη να εκταμιευθεί η επόμενη δόση που θα πάει στο εσωτερικό της χώρας για να αποκατασταθεί η ρευστότητα που την έχουμε ανάγκη» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας.

«Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους και πρέπει να πιάσουν τόπο. Δεν πρέπει να χαθούν οι θυσίες τους» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενώ παράλληλα έθεσε το ζήτημα των δηλώσεων στο εξωτερικό για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει», είπε ο πρωθυπουργός καθώς όπως εξήγησε αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης. Του είπε επίσης για την πολύ μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας και τις εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας. «Πολιτική μας είναι η ύφεση να ανακοπεί και η ανεργία να μειωθεί» τόνισε ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης και το ζήτημα του μεταναστευτικού στον κ. Βαν Ρομπάι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με τη δημοσιονομική εξυγιανση και με τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως «οι έχοντας πρέπει να σηκώσουν το μεγάλυτερο βάρος».

Ο κ. Ρομπάι τόνισε ότι «μερικοί αμφιβάλλουν, αλλά ο ελληνικός λαός έκανε θαρραλέες επιλογές για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Μάλιστα τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας που ήδη έχουν αρχίσει με τη μείωση του ελλείμματος που έχει συντελεστεί πρέπει να συνεχιστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα αποδώσει.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν. Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη» είπε και πρόσθεσε πως όσο η χώρα μας είναι μέσα στο ευρώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εταίροι της θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.

«Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, χρειαζόμαστε συλλογική δράση. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν διαρθρωτικές αλλαγές» είπε και πρόθεσε ότι «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωζώνη».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι «η ΕΚΤ έχει αγοράσει πολύ ελληνικό χρέος. Έχουμε διαπραγματευτεί εκατομμύρια ελληνικού χρέους».