Τα λόγια …δεν είναι περιττά!

Όσο πιο άνετα επικοινωνούν κατά τη διάρκεια του σεξ οι σύντροφοι τόσο μεγαλύτερη και η απόλαυση της ερωτικής πράξης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Social and Personal Relationships.

Η έρευνα της Δρ Ελίζαμπεθ Μπάντιν και των συνεργατών της στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ στο Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επικοινωνιακή άνεση σχετίζεται άμεσα με την σεξουαλική ικανοποίηση. Οι άνθρωποι που νιώθουν άνετα μιλώντας για το σεξ είναι επίσης πιθανότερο να το κάνουν και κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Ωστόσο, η διαφορά αυτή δεν εξηγεί πλήρως γιατί όσοι μιλούν κατά τη διάρκεια του σεξ είναι πιο ευχαριστημένοι με την ερωτική τους ζωή.

Μιλώντας για το σεξ
Ο τρόπος που οι άνθρωποι συζητούν για τον έρωτα είναι σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας, λένε οι επιστήμονες. Εξάλλου, οι άνθρωποι που διστάζουν να ζητήσουν από τον ερωτικό τους σύντροφο να φορέσει προφυλακτικό ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η επικοινωνία είναι επίσης το κλειδί της απόλαυσης της ερωτικής ζωής, τονίζει η Δρ Μπάντιν.

Αλλά ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν εμβαθύνει στο τι είναι αυτό που αποτρέπει τα άτομα να μιλούν για τα θέλω και τα μη, κατά τη διάρκεια του σεξ.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της συγκρότησαν δείγμα 207 ατόμων, 88 φοιτητές και 119 μέσω ηλεκτρονικών σελίδων, και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για την αντίληψη τους περί σεξουαλικής επικοινωνίας, ικανοποίησης και την ποσότητα της μη λεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας που αισθάνονταν ότι έχουν κατά την ερωτική πράξη.

Για παράδειγμα οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο συμφωνούσαν με τη δήλωση «Αισθάνομαι νευρικότητα όταν σκέφτομαι ότι πρέπει να συζητήσω με τον σύντροφό μου για τις ερωτικές πτυχές της σχέσης μας» και «Αγχώνομαι όταν σκέφτομαι ότι πρέπει να πω στον/στην συντροφό μου τι δε μου αρέσει κατά τη διάρκεια του σεξ».

Οι εθελοντές, με μέση ηλικία τα 29 έτη, απάντησαν και σε ερωτήσεις για την ερωτική τους αυτό-εκτίμηση, όπως πόσο καλοί σύντροφοι αισθάνονταν ότι ήταν και πόση αυτοπεποίθηση είχαν για τις σεξουαλικές τους ικανότητες.

Επικοινωνώντας χωρίς λόγια
Η επεξεργασία των απαντήσεων έδειξε ότι αντίληψη για την συζήτηση περί σεξ μείωνε την απόλαυση, με το άγχος να σχετίζεται τόσο με την λιγότερη επικοινωνία στο κρεβάτι όσο και με μικρότερη συνολικά ικανοποίηση. Η λιγότερη ερωτική επικοινωνία και η υψηλότερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση σχετίστηκαν με περισσότερη επικοινωνία κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης.

«Η συνομιλία κατά τη διάρκεια του σεξ σχετίστηκε γενικά με περισσότερη ερωτική ικανοποίηση. Η μη λεκτική επαφή σχετίστηκε πιο άμεσα με την ικανοποίηση απ’ ότι η λεκτική», επισημαίνει η Δρ Μπάντιν.

«Η σιωπή μπορεί να μοιάζει πιο ασφαλής και λιγότερο απειλητική για τη σχέση, άρα μπορεί να είναι ευκολότερος ένας αναστεναγμός ή μια κίνηση για να επικοινωνήσει το άτομο ότι απολαμβάνει την ερωτική πράξη απ’ το να πει ‘απολαμβάνω αυτό που γίνεται’», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να μελετήσουν ζευγάρια ώστε να έχουν και τις δύο οπτικές γωνίες για την επικοινωνία κατά τη διάρκεια του σεξ ώστε να χαρτογραφήσουν πως ο τρόπος επικοινωνίας στο κρεβάτι επηρεάζει την ερωτική ικανοποίηση.

health.in.gr