Σπίγκελ: Η Μέρκελ θα κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ

«H Άγκελα Μέρκελ θέλει, σε κάθε περίπτωση, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος σε στενό κύκλο συνεργατών της, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Μέρκελ φοβάται τον κίνδυνο να προκληθεί «ντόμινο» στην ευρωζώνη, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Μόνον η Γερμανία, σημειώνει το Spiegel, θα έπρεπε να «παραγράψει» 62 δισ. ευρώ, ενώ εκτός από το χρηματικό μεγάλο θα ήταν και το πολιτικό κόστος από μια ελληνική έξοδο. Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να σταθεροποιήσει, με μια κοινή ένωση χρέους, προβληματικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, προσθέτει το περιοδικό, επικαλούμενο μαρτυρία συνεργάτη τής κ. Μέρκελ.

Αυτή η κατ’ αρχήν απόφαση υπέρ της Ελλάδας ελήφθη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Επίσης αν και η έκθεση της τρόικας αναμενόταν τον Οκτώβριο, πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για  Νοέμβριο. Επιπλέον, επειδή η καγκελάριος δεν επιθυμεί να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς δεν θεωρεί βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα μπορούσαν, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, να είναι οι επόμενες δόσεις μεγαλύτερες από το προβλεπόμενο και οι μεταγενέστερες, μικρότερες.

Αξίζει να σημειωθεί πως θετική ήταν και η πρόβλεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ Σούλτς σχετικά με την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “η έκθεση της τρόικας θα καταγράφει βήματα προόδου για την Ελλάδα”.

Στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προειδοποίησε τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες τους, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.