Ο Κυπριακός Τύπος 9 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εκτιμήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου μετά και την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά και οι προεκλογικές εξαγγελίες των υποψήφιων, τα εφάπαξ και οι συντάξεις Προέδρου και Υπουργών κατά την αποχώρησή τους, οι πληροφορίες για αποζημίωση ύψους 2,1 εκ. ευρώ σε οχτώ πλεονάζοντες υπαλλήλους της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, οι δηλώσεις της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Καθρίν Αστον για τη Συριακή κρίση χθες στην Κύπρο και η διακοπή σπουδών από πολλούς Κύπριους φοιτητές λόγω της οικονομικής κρίσης προβάλλονται από τις εφημερίδες της Κυριακής.

«Χρυσά εφάπαξ και συντάξεις» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Αλήθεια», που θέτει το ερώτημα κατά πόσο τώρα που οι αγελάδες δεν είναι παχιές και τα ταμεία άδεια, δικαιολογούνται τα χρυσοφόρα εφάπαξ και συντάξεις που δικαιούνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί με την αποχώρησή τους από την εξουσία. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η “αναβλητικότητα της Κυβέρνησης να δώσει αντιπροτάσεις στην Τρόικα και οι παλινδρομήσεις με το ρωσικό δάνειο” ενοχλούν σφοδρά την Τρόικα. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε «πρόβα τζενεράλε» στην Κύπρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, αφού στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και άτυπο Eurogroupταυτόχρονα με το Ecofin.

Η «Σημερινή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Εκλογές δύο γύρων ο μεγάλος στόχος του ΑΚΕΛ», γράφει ότι το κόμμα εντείνει την επιχείρηση συσπείρωσης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του και ότι πεδίο πολεμικής για τους επιτελείς της «Εζεκία Παπαϊωάννου» αποτελεί η προγραμματική συμφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ζητούνται απαντήσεις για την ολιγωρία στην επιδιόρθωση της Αγγλικής Σχολής που οδήγησε στην κατάρρευση κομματιών από πέντε αίθουσες διδασκαλίας. Η «Σ» γράφει επίσης ότι αύριο χτυπάει το πρώτο κουδούνι στα δημοτικά σχολεία .

Στο κύριό του θέμα με τίτλο «Φαγοπότι με κρατικό χρήμα», ο«Φιλελεύθερος» γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ελεγχόμενη από το κράτος Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών που διαδέχθηκε το διυλιστήριο,ετοίμασε πρόταση για πλεονασμό οχτώ υπαλλήλων της, στους οποίους αποφάσισε να παραχωρήσει επιπρόσθετο ποσό ως αποζημίωση συνολικού ύψους 2,1 εκ. ευρώ. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ο οποίος δηλώνει ότι «θα μετατρέψουμε αυτές τις εκλογές σε νικηφόρες» και ότι κάποιοι θα εκπλαγούν τον Φλεβάρη. Προβάλλει επίσης στο αθλητικό ένθετο την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς από την Κύπρια κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου.

Η «Χαραυγή», στο κύριό της θέμα με τίτλο «Υποψηφιότητα με όραμα» γράφει ότι ο Σταύρος Μαλάς θα περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως διαμηνύουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η λειτουργία του γαλλοκυπριακού σχολείου, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσαν χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λορέντ Φαμπιούς εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος χαρακτήρισε όψιμη και προεκλογική τη θέση Λιλλήκα για τις βρετανικές βάσεις.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον κύριο τίτλο «Το αδιέξοδο του ΟΗΕ πιέζει την ΕΕ» γράφει ότι η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Αστον ανέφερε ότι δεδομένου του αδιεξόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συριακή κρίση, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή και στην ενθάρρυνση της συριακής αντιπολίτευσης να παρουσιάζεται ενωμένη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το πρώτο πλήρως δίγλωσσο σχολείο της Κύπρου στα Γαλλικά και τα Ελληνικά, που επιδοτείται από την Κυβέρνηση άνοιξε τις πύλες του . Αλλού αναφέρεται σε κατάρρευση της αγοράς  δεύτερης κατοικίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Θα κάνω τομές, θα κόψω και τον μισθό μου» και φιλοξενεί συνέντευξη του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να μειώσει τον προεδρικό του μισθό κατά 25% και τους υπουργικούς κατά 20%, ενώ δεσμεύεται για κατάθεση προτάσεων στο Κυπριακό μόνο αν έχουν το 75% του Εθνικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντιπρόταση ενός δις. ετοιμάζει ο Σιαρλή για την Τρόικα που περιλαμβάνει μείωση μισθών και συντάξεων κατά 5% και την προώθηση ουσιαστικής πλέον στόχευσης των κοινωνικών παροχών. Ακόμη γράφει ότι πέραν των έργων υποδομής κόστους 76 εκ. των οποίων η κατασκευή έχει παγώσει, είναι αμφίβολο εάν τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει ρευστό για υλοποίηση και άλλων ώριμων έργων που βρίσκονται στους προϋπολογισμούς. 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», κάτω από τον κύριο τίτλο«Φοιτητές σε απόγνωση…», φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ Χαράλαμπου Σταυρίδη, ο οποίος αναφέρει ότι εκατοντάδες φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και κάνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην αφήσουν τους νέους να χρεωθούν το τίμημα των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι σάλο προκάλεσε ανάμεσα στους δημόσιου υπαλλήλους παλαιότερη αποκάλυψη της «Μ» για ερωτικά σύνδρομα στη δημόσια υπηρεσία και τις μετακινήσεις που μεθοδεύονται προς ικανοποίησή τους.Ακόμη, γράφει ότι εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Πέρα Χωριό Νήσου λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων για απομάκρυνση από την κατοικημένη περιοχή δύο χημικών εργοστασίων.