Όλα ανοικτά με την τρόικα

Μόλις μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, παρουσία του υπουργού…
Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Xθες, αιφνιδιάζοντας το οικονομικό επιτελείο, η τρόικα έθεσε ανοιχτά θέμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
Οι Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς στο πρώτο ραντεβού τους με τον Γιάννη Στουρνάρα αμφισβήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πληθώρα παρεμβάσεων του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, κυρίως αυτές που αφορούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου και τόνισαν πως δεν μπορεί να επιτευχθεί μείωση προσωπικού και μισθολογικής δαπάνης χωρίς την απομάκρυνση υπαλλήλων.
Απολύσεις και νέες περικοπές ζητά η τρόικα…

Μάλιστα εξέφρασαν την άποψη ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο είναι χρονοβόρα, αλλά και δεν θα έχει ασφαλή αποτελέσματα.

Τα στελέχη της τρόικας έκαναν αναφορά και στις περιπτώσεις κλεισίματος δημόσιων οργανισμών, επισημαίνοντας πως όταν αυτές υλοποιούνται δεν πρέπει να υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η απόλυση των εργαζομένων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κυβερνητικές προτάσεις που έμειναν… μετεξεταστέες ξεπερνούν κατά τι τα 2,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει μάλιστα ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο πως για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, δεν αποκλείεται να ζητηθούν μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις από αυτές που περιλαμβάνονται στο βασικό «σενάριο» του πακέτου.

Μπορεί το κλίμα να ήταν καλό κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κάτι που παραδέχθηκαν και οι δύο πλευρές, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα σειράς μέτρων, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου υπογράμμισε πως «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ερωτηθείς δε «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει περίπτωση να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έκανε άμεσα αποδεκτά μέτρα άνω των 5,5 δισ. ευρώ, κατά κύριο λόγο μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για παρεμβάσεις περί 3,5 δισ. ευρώ και «έκοψε» περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αλλά στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως αποτελεί προτεραιότητα κομβικής σημασίας να προκύψει πλήρης συμφωνία με την τρόικα πριν από το άτυπο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στη Λευκωσία, γι’ αυτό και ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει πως «το πακέτο πρέπει να κλειδώσει το συντομότερο δυνατόν».
Από την πλευρά της τρόικας ο κ. Τόμσεν δεν θέλησε να μιλήσει για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, αναφέροντας πάντως πως «ήταν μια καλή συνάντηση», ενώ ο κ. Μαζούχ προσέθεσε ότι «δουλεύουμε μέρα – νύχτα», δείγμα ότι τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και η τρόικα επιζητούν να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις άμεσα.