Στην Πρέβεζα αύριο το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην Ημιμαραθωνίου

Η πόλη της Πρέβεζας ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Πέμπτη (16/4) το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην Ημιμαραθωνίου.

Μετά την απόφαση της World Athletics να αλλάξει τις αποστάσεις ορίζοντας το Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο ως τα δύο αγωνίσματα βάδην που θα διεξάγονται εφεξής στις μεγάλες διοργανώσεις, όλα τα πρωταθλήματα του 2026 αποκτούν ιστορική σημασία.

Έτσι, μετά το Πανελλήνιο Μαραθωνίου, που έγινε στην Αλίαρτο στις 25 Ιανουαρίου, σειρά παίρνει η μικρότερη απόσταση των 21 χιλιομέτρων στην παραθαλάσσια πόλη της Ηπείρου. Η Πρέβεζα κατά το παρελθόν έχει αναδείξει δύο πολύ μεγάλα ονόματα, την Αθανασία Τσουμελέκα και την Αθηνά Παπαγιάννη, οι οποίες θα τιμηθούν από τον τοπικό Δήμο, στο περιθώριο των αγώνων.

Ιδιαίτερα σημαντική, προσδίδοντας μεγαλύτερο κύρος και αξιοπιστία, είναι η παρουσία στον αγώνα τριών κριτών από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια Λιθουανίας Κριστίνα Σαλτάνοβιτς, η οποία αγωνίστηκε πολλές φορές στο παρελθόν με αντιπάλους τις Τσουμελέκα και Παπαγιάννη. Για πρώτη φορά επίσης σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα υπάρχει και pit lane.

Όσον αφορά τις συμμετοχές, οι κορυφαίοι/ες του αγωνίσματος στην Ελλάδα θα πάρουν εκκίνηση στον Ημιμαραθώνιο, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και ημερίδα με μικρότερες αποστάσεις για αθλητές και αθλήτριες Κ20, Κ18, Κ16, Κ14 και Κ12.

Μοναδική απουσία αυτή της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, η οποία δεν είναι ακόμα έτοιμη να αγωνιστεί μετά τον τραυματισμό της. Το ντεμπούτο της στη σεζόν έχει προγραμματίσει να το πραγματοποιήσει στον Ημιμαραθώνιο του Ρίο Μαϊόρ της Πορτογαλίας στις 16 Μαΐου, ενώ 15 μέρες αργότερα θα ακολουθήσει αγώνας 10 χλμ. στην Γκραν Βία στη Μαδρίτη, .

Η Ντρισμπιώτη έχει κατακτήσει εφτά φορές τον πανελλήνιο τίτλο, περισσότερες από κάθε άλλη βαδίστρια, στην κοντινότερη του Ημιμαραθωνίου απόσταση, δηλαδή τα 20 χιλιόμετρα. Πέρυσ,ι στο 20άρι είχε κερδίσει – για τρίτη φορά – η Πένυ Τσινοπούλου, 14 χρόνια μετά την πρώτη της επιτυχία.

Πολυνίκης στα 20 χμλ. ανδρών είναι ο περσινός θριαμβευτής, Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ με 15 χρυσά μετάλλια. Τσινοπούλου και Παπαμιχαήλ επικράτησαν στο Πανελλήνιο Μαραθωνίου στην Αλίαρτο. Τα πανελλήνια ρεκόρ του Ημιμαραθωνίου κατέχουν με 1:37.34 και 1:31.44 αντίστοιχα, από το φετινό Βαλκανικό Πρωτάθλημα στη Σμύρνη, η Χριστίνα Παπαδοπούλου και ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ.

Οι ώρες εκκίνησης:
09:30 για Ημιμαραθώνιο
10:30 για τα 10 χλμ. Α – Γ, Κ23 Α – Γ, Κ20 Α – Γ & Κ18 Α – Γ (2009-2010)
11:30 για τα 5χλμ. Κ20, Κ18, Κ16 Αγοριών & Κ16 Κοριτσιών (2011)
11:30 για τα 3χλμ. Κοριτσιών Κ16 & Κ14 (2013)& 1χλμ. Αγοριών & Κοριτσιών Κ12

Από το sport24.gr