Διάκριση για Έλληνα Κινηματογραφιστή

Η ελληνική μικρού μήκους ταινία, “Τίτλοι Τέλους” σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζώη, απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας (European Film Awards 2012) στην 69η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που ολοκληρώθηκε χθες.

Με το βραβείο αυτό η ταινία, μπαίνει άμεσα στη λίστα των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας μικρού μήκους, στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012.

Οι “Τίτλοι Τέλους”, διάρκειας 11΄, θα προβληθούν στην Αθήνα, από τις 19 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Γιώργος Ζώης, μετά το μικρό και ιδιαίτερα επιτυχημένο «Casus Belli», που είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα πριν από δύο χρόνια, επίσης στη Βενετία και έμελε να ταξιδέψει και να διακριθεί στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού, επιστρέφει από τη Μόστρα απόλυτα προσγειωμένος στη δεινή ελληνική πραγματικότητα.

Αντίθετα με το «Casus Belli», όπου έπαιζαν 140 ηθοποιοί, υπακούοντας στον πλήρη σκηνοθετικό έλεγχο και την κατασκευή της ταινίας, στους «Τίτλους Τέλους» δεν συμμετέχει ηθοποιός και όλες οι σκηνές έχουν συμβεί στην πραγματικότητα.

Τα γυρίσματα έγιναν σε ολόκληρη την Αττική, διήρκεσαν 27 ημέρες, σε σπαστά διαστήματα από τον χειμώνα του 2011 έως το καλοκαίρι του 2012 και το ολιγομελές συνεργείο ήταν ο σκηνοθέτης, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιάννης Κανάκης και ο ηχολήπτης-μοντέρ Γιάννης Χαλκιαδάκης.

Η παραγωγή των “Τίτλων Τέλους” είναι ανεξάρτητη, καθώς ο Γιώργος Ζώης προτίμησε να μην εισπράξει την κρατική επιχορήγηση της ΕΡΤ, αλλά τα χρήματα να δοθούν σε κάποιον νεότερο σκηνοθέτη. Ο ίδιος, χρηματοδότησε την ταινία του από τα πνευματικά δικαιώματα του «Casus Belli», στο εξωτερικό (έχει προβληθεί σε γαλλικές αίθουσες και ξένες τηλεοράσεις).

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.