Ομήρου: άμεση ενημέρωση των κομμάτων και διαβούλευση για την Τρόικα

———————————————————————————–

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τις πολιτικές δυνάμεις και να τις καλέσει σε διαβούλευση για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης, προκειμένου να κατατεθεί αντιπρόταση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο προσχέδιο προτάσεων της Τρόικας, που δόθηκε στην Κυβέρνηση από τις 25 Ιουλίου 2012. 

“Για μιαν ακόμα φορά”, είπε ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του και απαντώντας σε ερώτηση μετά το μνημόσυνο του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, “θέλω να δώσω το μήνυμα ότι ως ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μέτρα σκληρής, σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, μονόπλευρης λιτότητας και ότι θα επιμείνουμε σε μέτρα που θα διαφυλάσσουν την κοινωνική συνοχή, τον κοινωνικό ιστό και τα οποία, βεβαίως, δεν θα στρέφονται σε μια λογική δημοσιονομικής εξυγίανσης απλώς, αλλά θα στρέφονται προς πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας”. 

Ερωτηθείς εάν και το κόμμα του διασυνδέει το ζήτημα των υδρογονανθράκων με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι “το θέμα του φυσικού αερίου και των κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θέμα εθνικό και εμείς έτσι το αντιμετωπίζουμε, ως ένα εθνικό θέμα, για το οποίο πρέπει, βεβαίως, να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει λογοδοσία αλλά και διαβούλευση, προκειμένου να υπάρχουν αποφάσεις αξιοποίησης αυτών των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εθνική συναίνεση”. 

Κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Κύπρο για την οικονομική κρίση και το ξεπέρασμά της, ενόψει και της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας και Δημοσιονομικών από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ στη Λευκωσία (14 και 15 Σεπτεμβρίου) και τη μη επαρκή ενημέρωση των κομμάτων από την Κυβέρνηση για τα θέματα αυτά, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι η θέση του κόμματός του “είναι πολύ σαφής και κρυστάλλινη και τη διατυπώνουμε”, πρόσθεσε, “επαναληπτικά”. 

“Από τη στιγμή, κατά την οποία η Κυβέρνηση έχει αποταθεί για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, από τη στιγμή κατά την οποία έχει προσκαλέσει η κυπριακή Κυβέρνηση την Τρόικα να έρθει εδώ στην Κύπρο και από τη στιγμή, κατά την οποία η Τρόικα έχει ετοιμάσει και καταθέσει ένα προσχέδιο προτάσεων από τις 25 Ιουλίου (2012), είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “το καθήκον της Κυβέρνησης ήταν και είναι να ενημερώσει άμεσα τις πολιτικές δυνάμεις και να τις καλέσει σε εθνική διαβούλευση, προς το σκοπό εθνικής συνεννόησης, προκειμένου να κατατεθεί αντιπρόταση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυπριακής Κυβέρνησης”. 

“Η πρόταση αυτή”, συνέχισε ο κ. Ομήρου, “πρέπει να εκφράζει και την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να μπορέσει να έχει τη λαϊκή -άρα και την κοινοβουλευτική- πλειοψηφία, συνεπώς η καθυστέρηση δεν ωφελεί τον τόπο”.

ΚΥΠΕ