Άμεση επίλυση σχολικών θεμάτων στην Γερμανία υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός

Σε ιδιαίτερα μεστή συνομιλία δέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία Κώστα Δημητρίου χθές στη Φραγκφούρτη. Παρά το τεταμένο πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Σαμαράς συζήτησε με μεγάλο ενδιαφέρον τα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων το νέο κύμα μετανάστευσης και εικόνα της χώρας μας στη γερμανική κοινωνία και πολιτική και το σχολικό.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την ΟΕΚ και τις Κοινότητες-μέλη της ανά την Γερμανία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε να στηρίξουν τους νέους μετανάστες οι οποίοι έρχονται στη Γερμανία σε αναζήτηση εργασίας. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης ευχαρίστησε ακόμη την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και γενικότερα τον οργανωμένο Ελληνισμό της Διασποράς για την πολύτιμη και ουσιαστική συμβολή του στην διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για την Ελλάδα τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα την περίοδο αυτή και ενθάρρυνε σχετικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες.

Ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές και ωφέλιμες χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τις επαφές της ηγεσίας της ΟΕΚ με την καγκελάριο Μέρκελ στο πλαίσιο τακτών συναντήσεων κορυφής για την πολιτική της ενσωμάτωσης, όπως και την συμμετοχή της ΟΕΚ στις ετήσιες συνεδριάσεις της Μόνιμης Συνόδου της Υπουργών Παιδείας των Ομοσπόνδων Γερμανικών Κρατιδίων, όπου λαμβάνονται αποφάσεις αναφορικά με θέματα παιδείας των αποδήμων.

Τέλος, κεντρική θέση κατέλαβε στην συνομιλία με τον κ. Σαμαρά το επίκαιρο θέμα της στελέχωσης τόσο των τμημάτων μητρικής γλώσσας και των δίγλωσσων όσο και των αμιγώς ελληνικών σχολείων. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΟΕΚ ότι ο Ελληνισμός της Γερμανίας μπορεί να περιμένει άμεσες λύσεις στο θέμα
αυτό.

Συνοδευόμενος από τους Υπουργούς επί των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα και άλλα μέλη του επιτελείου του, ο κ. Σαμαράς είχε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνομιλίες με τον επικεφαλής της Mario Draghi και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Jörg Asmussen και Benoît Cœuré.

Όπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι, αν και η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ηγεσία της ΕΚΤ για την πρόσφατη απόφασή της και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να θέσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της σε στέρεη βάση.

Κατά τον αποχαιρετισμό του Έλληνα Πρωθυπουργού ο κ. Δημητρίου, διερμηνεύοντας τα πατριωτικά αισθήματα του Ελληνισμού της Γερμανίας, ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της κυβέρνησής του.