Η Ελληνική ομογένεια της Λατινικής Αμερικής δημιουργεί

Σε όλη την Κεντρική και Νότιο Αμερική, σε χώρες εξωτικές και ονειρεμένες, ζει, δρα και δημιουργεί μιά δυναμική ελληνική ομογένεια. Βραζιλία, Χιλή, Αργεντινή, είναι μερικές από τις χώρες όπου την δεκαετία του ’50 έφτασαν και εγκαταστήθηκαν αρκέτες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Με την εργατικότητά τους, τα ελληνοορθόδοξα ιδανικά τις χρηστές τους αρχές και την ελληνική εφυϊα, πρόδευσαν και δημιούργησαν θαυμαστές ελληνικές παροικίες.

Στην περιοχή αυτή δραστηριοποιείται το μόνο, ίσως, τμήμα του ΣΑΕ που έχει να παρουσιάσει έργο. Έργο που ενώνει τον απόδημο ελληνισμό, διατηρεί ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα και άσβεστη την αγάπη για την πρώτη πατρίδα.

Στα πλαίσια αυτά, το 2007, το Σ.Α.Ε. της Περιφέρειας  Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, κήρυξε τον Διαγωνισμό Διηγήματος για νεολαίους, με θέμα «Ο πρώτος Έλληνας της οικογένειάς μου που έφτασε στη Λατινική Αμερική» με πρώτο βραβείο ένα αεροπορικό εισιτήριο για να γνωρίσει την ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων του.

Μια από της νικήτριες – βραβεύτηκαν ένα διήγημα στα ισπανικά και άλλο στα πορτογαλικά -, η Nikolle Koutsoukos από τη Βραζιλία γράφει:

«Φτάνοντας στο Καστελόριζο είχα την εντύπωση ότι έφτασα στο σπίτι μου… βρήκα αρκετά άτομα που είχαν ακούσει για τους προγόνους μου και ήξεραν ιστορίες τους… το νησί φαίνεται ένας μαγεμένος τόπος, από παραμύθια ναϊάδων… τα ποικιλλόχρωμα σπιτάκια με την τόσο διαφορετική γαλάζια θάλασσα, κάτω από το φως του ήλιου, έρχονται σε μια τέλεια αρμονία που μας μεταφέρει στον Παράδεισο. Το πιο συγκλονιστικό ήταν για μένα η γνωριμία με την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, των πολιούχων του νησιού… Μπήκα από μια πλαϊνή πόρτα και στάθηκα αρκετή ώρα ασάλευτη, βλέποντας με τα μάτια της φαντασίας την προγιαγιά μου Χρηστίνα να πλησιάζει, ντροπαλή, με αργά βήματα, το ιερό για να παντρευτεί με τον  προπάππο μου… Το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν υπέροχο, όμως πρέπει να σας ομολογήσω ότι το Καστελόριζο ήταν για μένα το πιο σημαντικό, το πιο γοητευτικό, το πιο ποθητό… το πιο φιλόξενο, με τα καλύτερα φαγητά, τον καλύτερο άνεμο, και την καλύτερη θάλασσα… ο τέλειος τόπος!»

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikolle Koutsoukos. Ο Άγιος Νικόλαος, η πιο πολυκατοικημένη περιοχή του νησιού.

Στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το 2011, το Δίκτυο Νεολαίας της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής διοργάνωσε ένα Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα «Ο ελληνισμός στη Λατινική Αμερική», οι δώδεκα  καλύτερες φωτογραφίες του οποίου εικονογράφησαν το Ημερολόγιο 2012 του Σ.Α.Ε., που διατέθηκε δωρεάν σε όλες τις χώρες της  Περιφέρειας.

Η Agustina Manikis από την Αργεντινή, η οποία κέρδισε το βραβείο για την Καλύτερη  Φωτογραφία, δύο εισιτήρια για να γνωρίσει μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, μας μιλάει για το ταξίδι  της στο Μεξικό, όπου την υποδέχτηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κυρία Ελένη Σταματιάδη.

«Δεν γνώριζα το Μεξικό και έμαθα πολλά για την κουλτούρα του και τις καλές τέχνες. Αφιέρωσα το χρόνο μου ιδιαίτερα στα μουσεία, τα πολιτιστικά και τις πυραμίδες Τεοτιουακάν που μας  άφησαν έκθαμβους κι εμένα καθώς και τον αδελφό μου… Απόλαυσα πάρα πολύ αυτό το ταξίδι, και θαύμασα αυτή την ωραία προτεύουσα… Μπήκα σε ένα περιβάλλον καλών τεχνών…  περπατώντας στον τόπο σημαντικών καλλιτεχνών, γνωρίζοντας αξιοθαύμαστα έργα και ατενίζοντας τον μεγαλειώδη χώρο του Τεοτιουακάν έμεινα κατάπληκτη, εμπνευσμένη… ευχαριστώ θερμά το Σ.Α.Ε. για την ευκαιρία που μου έδωσε να γνωρίσω άλλες Ελληνικές Κοινότητες, όπου μας δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες και αναμένω ανυπόμονη τον επόμενο διαγωνισμό…»

\

\

\

Η Αυγουστίνα με τον αδελφό της στο Τεοτιουακάν.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΓΙΣΜΟΥ

Σας υπενθυμίζουμε ότι είναι ανοιχτός ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας που προκήρυξε και φέτος η Νεολαία της Περιφέρειας με θέμα ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, για μέλη των Ελληνικών Κοινοτήτων που διαμένουν σε χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής.

To Bραβείο αυτού του Διαγωνισμού συνίσταται στο ποσό των € 1.000 (χιλίων ευρώ) για την Κοινότητα του συμμετέχοντος με την καλύτερη  φωτογραφία και € 100 (εκατό ευρώ) για κάθε συμμετέχοντα των 12 (δώδεκα) φωτογραφιών, που θα εικονογραφήσουν το ημερολόγιο 2013 της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού,  Σ.Α.Ε.