Ο Κυπριακός Τύπος 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η δημοσιοποίηση του προσχεδίου με τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα στο κυπριακό μνημόνιο, τα μέτρα σε φόρους και περικοπές που επεξεργάζεται το Προεδρικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η σειρά συμφωνιών που υπογράφουν Κύπρος-Noble για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και για την κατασκευή τερματικού, η ομιλία Μπαρόζο χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ομοσπονδοποίηση των εθνών κρατών της Ευρώπης, η πραγματοποίηση του ECOFIN στη Λευκωσία και η δολοφονία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη με αφορμή ταινία που σατιρίζει τον Μωάμεθ. 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Τα…σπασμένα του Δ. Χριστόφια”, γράφει ότι παραμονή της συνόδου του Eurogroup και της άφιξης στην Κύπρο των μεγάλων αφεντικών της τρόικας, το κυβερνητικό στρατόπεδο προχώρησε σε διαρροή του προσχεδίου με τα σκληρά μέτρα που αξιώνει η τρόικα να περιληφθούν στο κυπριακό μνημόνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “καρκινοβατεί” το ρωσικό δάνειο και ότι η Μόσχα αναμένεται να αποφασίσει για τη δυνατότητα δανειοδότησης της Κύπρου σε ένα μήνα. Αλλού γράφει ότι νεκρός ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη με αφορμή ταινία που σατιρίζει τον Μωάμεθ. 

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Φωτιά τα μέτρα στο πακέτο της τρόικας”, γράφει ότι μέτρα-φωτιά για όλα τα κοινωνικά στρώματα και ομάδες του πληθυσμού περιέχονται στο προσχέδιο μνημονίου, το οποίο επέδωσε στην Κυβέρνηση, η τρόικα. Περιέχονται προτάσεις για κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού. Αλλού γράφει ότι θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να δεχθεί μνημόνιο που να οδηγεί στην πτώχευση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ομιλία Μπαρόζο χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η επιλογή για την Ευρώπη είναι η ομοσπονδοποίηση των εθνών κρατών της. 

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Φόροι και περικοπές”, γράφει ότι κοκτέιλ μέτρων με γεύση φόρων και περικοπών επεξεργάζεται το Προεδρικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για αντιπροτάσεις στα σενάρια της τρόικας, οι οποίες ενδέχεται να είναι έτοιμες ακόμα και σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όλα τα μάτια στραμμένα στην Κύπρο κατά τις επόμενες ημέρες αφού η οικονομική επικαιρότητα θα συζητηθεί στο ECOFIN, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι κτύπησαν ρέστα οι Ε/κ στα κατεχόμενα, 4,5 εκ. ευρώ για καζίνο, ξενοδοχεία και εισιτήρια για Τουρκία. 

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία” και γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια που θα συναντηθεί με την Λανγκάρτ, αυτό θα συζητηθεί με κόμματα και κοινωνικούς εταίρους προτού τεθεί στην τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λείψανα από στρατιωτικές “ζώνες” στα κατεχόμενα εντοπίστηκαν σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΕΑ. Αλλού αναφέρει ότι σειρά συμφωνιών υπογράφουν Κύπρος-Noble για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και για την κατασκευή τερματικού. 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Προσπαθώντας να υπερασπιστεί `βασικές κατακτήσεις`”, γράφει ότι καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας χθες βράδυ υποσχέθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τις βασικές κατακτήσεις τους, υπήρξε διαρροή του προσχεδίου με τα σκληρά μέτρα που αξιώνει η τρόικα να περιληφθούν στο κυπριακό μνημόνιο. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε χθες ότι θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δολοφόνους του Αμερικανού πρεσβευτή και άλλων τριών διπλωματών στη Λιβύη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση του Μαρί που συνεχίζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου.