Προωθεί τις αλλαγές για το ΣΑΕ ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στη σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την προώθηση του νέου περί ΣΑΕ νόμου προχωρά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας ο οποίος βρίσκεται τις ημέρες αυτές στην Κωνσταντινούπολη ενώ αμέσως μετά την επιστροφή του, το Σάββατο,  θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στις ΗΠΑ θα ταξιδέψει και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Τσιάρας επείγεται να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα των ανά δίμηνο σταδίων για την τελική ψήφιση του νέου νόμου που εφεξής θα διέπει τη λειτουργία και τις εν γένει δραστηριότητας του ΣΑΕ (ή όπως αλλιώς ήθελε ονομασθεί, εάν την αλλαγή του ονόματος την επιτρέπει το Σύνταγμα).

Άλλωστε, κατά τα συμφωνηθέντα, οι ημερομηνίες έχουν ως εξής: 15 Σεπτεμβρίου ορίζεται η ημερομηνία έναρξης εργασιών της Επιτροπής. 15  Νοεμβρίου πραγματοποιείται η παράδοση του Σχεδίου Νόμου. Μέχρι 15 Φεβρουαρίου οι συνεννοήσεις με τα κόμματα.  Ψήφιση του Σχεδίου Νόμου. Τέλος Ιουνίου Τακτική Συνέλευση και εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Υφυπουργός, η Επιτροπή θα στελεχώνεται με 2 Νομικούς Συμβούλους του Κράτους, 2 αξιωματούχους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, 2 Νομικούς Συμβούλους του ΣΑΕ και 2 μέλη του Προεδρείου.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής, με εξαίρεση τους  απαραίτητους Νομικούς Συμβούλους ενστάσεις διατυπώνονται για τη συμμετοχή προσώπων από την ΓΓΑΕ και το προεδρείο του ΣΑΕ.

«Πρόκειται για τους ίδιους μηχανισμούς και τα ίδια πρόσωπα που οδήγησαν το ΣΑΕ στην πλήρη αποτυχία. Είναι οι ίδιοι φορείς  που «ανέχτηκαν» τόσα χρόνια την μη υποβολή απολογισμών και την αδιαφάνεια στα οικονομικά του ΣΑΕ. Αυτοί θα συστήσουν τώρα το καινούργιο ΣΑΕ;» διερωτώντο και πρόσθεταν ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ακόμη και στους αρμόδιους Εισαγγελείς θα προσφύγουμε προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να πάψει η ομογένεια είναι χάντρα στο κομπολόι ορισμένων».

Τόνιζαν, μάλιστα, κάτι που από την πρώτη στιγμή επισημαίνουν σε όλους τους τόνους: «Με τα ίδια πρόσωπα και η νέα αποτυχία είναι δεδομένη».

Εξάλλου, προβληματισμό προκάλεσε σε ορισμένους και το γεγονός ότι η Επιτροπή για τη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου προχωρά ταχύτερα από ό,τι γίνονται συζητήσεις στην ομογένεια ή κατατίθενται προτάσεις για τις αλλαγές αυτές. Ειδικότερα, διερωτώντο ορισμένοι ομογενειακοί παράγοντες, αν «πρόκειται να περάσουν οι αλλαγές που ενδεχομένως βρίσκονται έτοιμες στα συρτάρια ή επιδιώκουν –με μυστικές διαβουλεύσεις- ορισμένοι από το προεδρείο, ερήμην της ομογένειας, ποιός ο λόγος να συστήνονται Επιτροπές και τα τοιαύτα;».

Όπως, μάλιστα, έλεγαν σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχαν, από το εξωτερικό, με τον γράφοντα:  «Αυτά είναι ζητήματα που άμεσα πρέπει να διευκρινιστούν γιατί διαφορετικά θα τα βρουν μπροστά τους οι δύο υπουργοί στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσουν στις ΗΠΑ».

Κατά τα λοιπά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, από την Κωνσταντινούπολη όπου επισκέφθηκε το Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, σε δηλώσεις του διαχώρισε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από εκείνο της ανεγέρσεως Τζαμιού στην Αθήνα:

«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα το οποίο προβλήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δε συνιστά ζήτημα αμοιβαιότητας όπως κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται. Πολύ απλά θα μπορούσε κανείς να το δει και να το εντοπίσει σε δύο άξονες: στην, αν θέλετε, από όλους εκφρασμένη προσπάθεια καταγραφής και σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά ακόμη περισσότερο σε ένα ζήτημα που αφορά στην τουρκική πλευρά, και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αν κανείς δει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από αυτούς τους δύο άξονες, είναι εύκολο να φτάσει στην απάντηση. Δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας».

Τέλος, από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Εμείς αγωνιζόμεθα τον αγώνα τον καλόν υπό τας γνωστάς συνθήκας, πάντοτε με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, επιβιώνουμε εν πάση περιπτώσει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Πατριαρχείο εκπληρώνει την αποστολή, την ιστορική και οικουμενική αποστολή του, με κάποιο κύρος και κάποια παρουσία και στην τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια».

Φωτογραφία του Νικολάου Μαγγίνα