Οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τυνησία – Δύο νεκροί σε Τρίπολη και Χαρτούμ

Οργισμένοι με εκείνους που σατίρισαν τον προφήτη Μωάμεθ χιλιάδες μουσουλμάνοι επιτίθενται από το πρωί σε πρεσβείες σε όλο τον αραβικό κόσμο. Η Μέση ανατολή και η Βόρεια Αφρική φλέγονται. Ήδη στην Τρίπολη του Λιβάνου υπάρχει ένας νεκρός και 2 τραυματίες.
Το απόγευμα τυνήσιοι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στην αυλή του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα. Μάταια οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν πετώντας δακρυγόνα και πυροβολώντας για εκφοβισμό στον αέρα.
Οι διαδηλωτές πέρασαν έναν από τους τοίχους της περίφραξης, κοντά στο πάρκινγκ της πρεσβείας, όπου πολλά οχήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με έναν αστυνομικό, οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στα αυτοκίνητα.
Πολλά παράθυρα της πρεσβείας έχουν σπάσει και στον ιστό όπου βρισκόταν η αμερικανική σημαία κυματίζει ένα μαύρο λάβαρο των σαλαφιστών.
Σχεδόν ταυτόχρονα άλλοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το Αμερικανικό Σχολείο στην τυνησιακή πρωτεύουσα (ήταν κλειστό), φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όπως “Ομπάμα, είμαστε όλοι μας Οσάμα”, παραπέμποντας στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.
Οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν αναφέρει αν υπάρχουν τραυματίες από τα επεισόδια, όμως πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς έκαναν λόγο για πέντε άτομα που έχουν τραυματιστεί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Νωρίτερα, πάνω από 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να εισβάλουν στην Γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ. Έσκισαν την γερμανική σημαία και έβαλαν φωτιά στο κτίριο.

Άλλος ενας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών. Ο διαδηλωτής χτυπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας το οποίο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν διαδηλωτές να πηδούν πάνω από την περίφραξη του κτιρίου ενώ ακούγονταν πυρά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο φρουροί της πρεσβείας που είχαν πάρει θέσεις στη στέγη, πυροβόλησαν προειδοποιητικά εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους απωθήσουν.
Στη Νιγηρία ο στρατός πυροβόλησε στο αέρα για να διαλύσει μια ομάδα ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά της αντιισλαμικής ταινίας κοντά σε τέμενος της πόλης Τζος. Οι στρατιωτικοί «αναγκάστηκαν να ρίξουν πυρά στον αέρα, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Σαλίχου Μουστάφα προσθέτοντας οι διαδηλωτές έφταναν τις μερικές εκατοντάδες και κρατούσαν «πανό τα οποία κατήγγειλαν τις ΗΠΑ».
Στην Ινδία, οι αρχες συνέλαβαν 86 άτομα όταν εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αμερικανικό προξενείο της πόλης Τσενάι (πρώην Μαντράς). Οι διαδηλωτές “έριχναν πέτρες και έσπασαν τα παράθυρα του προξενείου, προσπάθησαν να καταστρέψουν τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και να αναρριχηθούν στον τοίχο της περίφραξης” αλλά διαλύθηκαν από τους αστυνομικούς, δήλωσε ένας ανώτατος αξιωματικός.
Καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό –η οποία έχει κλείσει εδώ και πολλούς μήνες– οργάνωσαν εξάλλου σήμερα το μεσημέρι περίπου 200 άνθρωποι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν συριακές σημαίες, πορτρέτα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της ταινίας που θεωρούν ότι προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ. “Ο Θεός και ο Μωάμεθ αγαπούν τη Δαμασκό” και “Αυτός που προσβάλλει τον Μωάμεθ δεν μπορεί να διαδίδει τη δημοκρατία” έγραφαν στα πανώ τους.

Το βράδυ της Πέμπτης στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί διαδήλωση από δεκάδες νέους οι οποίοι κατηγορούν την αμερικανική κυβέρνηση ότι ενέκρινε την παραγωγή της ταινίας. “Πρόκειται για μια ιμπεριαλιστική σιωνιστική συνωμοσία”, δήλωσε ένας από αυτούς.
Στο Κάϊρο, η αστυνομία επέτρεψε εισβολή στην αμερικανική πρεσβεία με την χρήση χημικών.
Συγκρούσεις έγιναν και σήμερα στην Υεμένη.
“Δεν μετανιώνω”
Στο μεταξύ,ένας άνδρας που ισχυρίζεται ότι είναι ο παραγωγός της ταινίας που  δυσφημίζει το Ισλάμ, δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει για το γύρισμα της  ταινίας, σύμφωνα με συνέντευξη του που  μεταδόθηκε από τον αμερικανικό αραβόφωνο ραδιοσταθμό Radio Sawa.

“Όχι, δεν το μετανιώνω. Αισθάνομαι θλίψη για το θάνατο του πρέσβη (των  ΗΠΑ στη Λιβύη), αλλά δεν μετανιώνω που έκανα την ταινία αυτή”, δήλωσε  στον ραδιοσταθμό ο άνδρας αυτός που είπε ότι ονομάζεται Νακούλα Μπασελί  Νακούλα, είναι κόπτης, 55 ετών, και ζει την Καλιφόρνια.

Ο  Νακούλα, που θεωρείται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ως ο πιθανός  παραγωγός της αμφιλεγόμενης ταινίας, έχει ζητήσει την προστασία της  αστυνομίας, αφότου αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του από τα μέσα ενημέρωσης  την Τετάρτη. “Εγώ είμαι η πηγή της διαρροής ενός 14λεπτου  αποσπάσματος από την ταινία που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, και  σκέπτομαι να δημοσιοποιήσω όλη την ταινία”, είπε στο Radio Sawa και  σημείωσε: “Κανείς δεν έχει χειραγωγήσει την ταινία μου”.

Ερωτηθείς, αν νοιώθει ένοχος για την αντι-αμερικανική βία που  πυροδοτήθηκε από την ταινία, ο άνδρας αυτός δήλωσε: “Ναι, αισθάνομαι  ένοχος. Το θέμα αυτό δεν αφορά την Αμερική, η οποία έχει υποστεί τις  συνέπειες μιας ταινίας με την οποία δεν έχει καμία σχέση”.

“Δημοσίευσα το 1994 ένα βιβλίο (για το Ισλάμ), αυτό επηρρέασε πολύ  ορισμένους ανθρώπους που μου ζήτησαν να το κάνω ταινία, και αυτό έκανα”,  σημείωσε.

“Έχω ένα μήνυμα για όλον τον κόσμο και όχι μόνο για  τους μουσουλμάνους. Ας ελπίσουμε ότι θα δείτε ολόκληρη την ταινία πριν  την κρίνετε”, τόνισε.

Ο ίδιος παντως περιγράφει τον εαυτό του ως “έναν Άραβα στοχαστή που ενδιαφέρεται για τα μουσουλμανικά  θέματα”.

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr