Προς απελεθευθέρωση ωραρίου των καταστημάτων;

Η απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικα μαζί με τα ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι δανειστές έχουν θέσει ζήτημα αποδέσμευσης των ωρών λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών από το ωράριο εργασίας των εργαζομένων χωρίς, ωστόσο, να θιγούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, ενώ σημειώνεται ότι τα δικαιώματα που «διασώζονται» είναι το 40ωρο και το ρεπό για όποιον απασχολείται σε εξαήμερη βάση (όπως ήδη ισχύει σε δεκάδες άλλους κλάδους όπου εφαρμόζεται η εξαήμερη απασχόληση με ή χωρίς προσαύξηση 30%).
Εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερο κόστος, αφού δεν θα καλούνται να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή υπερεργασίας, υπερωρίας και τα ωράρια θα είναι εξατομικευμένα ανά εργαζόμενο ή ομάδες εργαζομένων και οι εργαζόμενοι είτε θα λαμβάνουν ρεπό είτε θα απασχολούνται με κυμαινόμενο ωράριο.
Το παραπάνω θέμα καθώς και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων φέρεται να επανάφερε τις τελευταίες ημέρες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στα στελέχη υπουργείου Ανάπτυξης, με τα οποία υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων για την άρση των στρεβλώσεων και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
Οι αντιδράσεις πάντως αναμένεται ότι θα είναι πολλές, αφού πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι ότι το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο και οι όποιες αλλαγές όταν και αν επέλθουν στην αγορά θα αποτελούν προϊόν διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι εμποροϋπάλληλοι έχουν δηλώσει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δοκιμαζόμενη αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα λειτουργήσει προς όφελος μόνο των ολίγων, αλλά εκλεκτών πολυεθνικών» .
Δημοσίευση: 14/09/12, 20:35Ανανέωση: 14/09/12, 21:31