«Κλειδώνει» η επιμήκυνση του Μνημονίου, στα τέλη Οκτωβρίου οι αποφάσεις για συνολική λύση

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής για δύο ακόμα χρόνια, την περαιτέρω μείωση του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης  δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Όπως φάνηκε και στη συνάντηση του Eurogroup στη Λευκωσία, το κλίμα έχει αλλάξει για την Ελλάδα, με αντίτιμο τα επώδυνα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», «αγκάθια» στη λύση αυτή παραμένουν η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την επιμήκυνση και η εξεύρεση των τρόπων μείωσης του χρέους, για τα οποία διαφωνούν και μεταξύ τους η εΕρωζώνη και το ΔΝΤ, καθώς και η συμφωνία με την τρόικα στο πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ και η ψήφισή του από το Κοινοβούλιο.
«Το κλίμα έχει αλλάξει και πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να δοθεί τώρα μια συνολική λύση», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά το Eurogroup.
Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, η λίστα με τα μέτρα βαίνει προς οριστικοποίηση και απομένει η διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της παράτασης και της μείωσης του χρέους.
Το επικρατέστερο σενάριο για τη χρηματοδότηση της παράτασης περιλαμβάνει την αναβολή για μετά το 2020 της πληρωμής των ομολόγων των επίσημων πιστωτών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, καθώς και την έκδοση έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.
* Περισσότερες λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση των «Νέων».

Newsroom ΔΟΛ