Στην Ομογένεια των ΗΠΑ η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στον Άγιο Φραγκίσκο βρίσκεται από σήμερα Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κων. Τσιάρας. Ο Υφυπουργός, θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου σε ένα ταξίδι που έχει δύο σκέλη:

1. Τη γνωριμία του με την Ομογένεια της Αμερικής. Και,

2. Να συνοδεύσει τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος επίσης θα φθάσει στις ΗΠΑ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, το Πρόγραμμα της παρουσίας του κ. Τσιάρα στις ΗΠΑ, έχει ως εξής:

Στις 15 – 18 Σεπτεμβρίου ο κ. Υφυπουργός θα μεταβεί στον Άγιο Φραγκίσκο και το Λος Άντζελες όπου θα επισκεφθεί Πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες καθώς και τα Προεδρεία Ομογενειακών Οργανώσεων.

Από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ο κ. Υφυπουργός θα συνοδεύει τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο στις επαφές που θα πραγματοποιήσει στο Σικάγο, Βοστώνη και Νέα Υόρκη. (Το πρόγραμμα της επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλου δημοσιεύεται πιο κάτω).

ΤΟ ΣΑΕ

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιάρας, έχει αφήσει «ανοικτή» την εκκρεμότητα με την σύσταση της Επιτροπής για την αλλαγή του νόμου 3480/06 για την οργάνωση και λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και η οποία έχει αρχήσει ήδη να συγκροτείται σε Σώμα. Ως γνωστ΄λον από πλευράς ΣΑΕ η Γραμματέας Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και ο Συντονιστής Αμερικής Θεόδωρος Σπυρόπουλος έχουν προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΑΕ για να συμμτάσχουν στην Επιτροπή. Αναπληρωματικά μέλη έχουνυποδειχθεί ο Συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ο Συθντονιστής Κεντρικής και λατινικής Αμερικής Νικηφ. Νικολαϊδης.

Επίσης από πλευράς των νομικών συμβούλων ΣΑΕ, στην Επιτροπή θα συμμετέχει o Θεόδωρος Κουτσούμπας και αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Εικάζεται ότι τόσο ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τσιάρας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στις επαφές που θα έχουν επί αμερικανικού εδάφους με εκπροσώπους των ομογενών θα συζητήσουν και το θέμα του ΣΑΕ, πολύ περισσότερο καθώς ακούγονται ήδη ¨διαμαρτυρίες” ομογενών τόσο για τη σύσταση της Επιτροπής (η ομογένεια και πάλι μένει “εκτός” νυμφώνος) όσο και για το γεγονός ότι το “νέο” ΣΑΕ πάει να δημιουργηθεί στα χνάρια του ¨παλιού”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, ιδιαίτερα αρνητικά σχολιάζεται σε ομογενειακούς κύκλους και της Αμερικής, το γεγονός ότι το θέμα της μέχρι σήμερα  οικονομικής διαχείρισης μοιάζει, σ΄αυτή τουλάχιστον τη φάση, να μην “αγγίχτηκε”.

Ο κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της 67ης  συνόδου της  Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής Πρόγραμμα, πρώτος σταθμός της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη το Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της εκεί Ομογένειας, με το Μητροπολίτη Ιάκωβο και με Αμερικανούς αξιωματούχους της περιοχής.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Βοστώνη, όπου θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και άλλους αξιωματούχους του δήμου και της πολιτείας, καθώς και με το Μητροπολίτη Μεθόδιο και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ για να έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στα γραφεία της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το “Κράτος Δικαίου”, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και την ίδια μέρα θα παρατεθεί προς τιμή του γεύμα από την ηγεσία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη.

Την επομένη, ο κ. Αβραμόπουλος θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 67ης Συνόδου της ΓΣ με τις ομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ, του Αμερικανού Προέδρου και λίγη ώρα μετά του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα απευθύνει ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιήσει σειρά πολυμερών και περιφερειακών συναντήσεων.

Μεταξύ άλλων, θα παραστεί στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ και στη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συμμετάσχει στη συνάντηση για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, θα λάβει μέρος σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που θα διοργανώσει το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης και οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Λουξεμβούργου, σε συνάντηση πολιτικού διαλόγου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αμερικανίδα ομόλογό τους, Χίλαρι Κλίντον, σε δείπνο μέσα στα πλαίσια του διατλαντικού διαλόγου, καθώς και σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ, σε πρόγευμα εργασίας για τη διαμεσολάβηση για προβλήματα της Μεσογείου που θα διοργανώσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και του Μαρόκου, όπως επίσης και σε άλλες συναντήσεις.

Το πρόγραμμα του κ. Αβραμόπουλου, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει αρκετές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του Βαλκανικών χωρών, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και άλλων περιοχών. Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια και με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τέλος, θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με στελέχη της Ομογένειας στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, ενώ θα επισκεφθεί και τα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής για να έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.

Εκτός των κ.κ. Αβραμόπ[οπυλου και Τσιάρα, επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα έχει επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, κυρίως για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με στοιχεία και από newsbomb.gr