Τσιάρας στον Αγιο Φραγκίσκο: Να γίνετε πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ξεκινώντας το οδοιπορικό στην Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Υφυπουργός κ. Κων. Τσιάρας, μίλησε σε σε ομογενειακούς παράγοντες στον Άγιο Φραγκίσκο και επσήμανε ότι «ο Απόδημος Ελληνισμός είναι μία πολύ μεγάλη, διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα.  Είναι μία δύναμη, όμως, που αυτή τη στιγμή τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ και αυτό που καλούμαι εγώ να κάνω, με τις οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, είναι να αξιοποιήσω αυτή τη δύναμη».

Εξειδικεύοντας την πρόσκλησή του ο κ. Τσιάρας είπε: «Πιστεύω ο ότι καθένας από εσάς, μπορεί να γίνει πρεσβευτής της Ελλάδος σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.  Μπορεί να γίνει γιατί ένας πολύ μεγάλος στόχος είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδος απέναντι σε όλες τις χώρες του κόσμου ως μία χώρα η οποία μπορεί μέσα από μία σημαντική, σοβαρή προσπάθεια να τα καταφέρει».

Ακολούθως ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι «προφανώς υπάρχουν πολλές ευθύνες σε πολλά επίπεδα γι αυτό που φτάσαμε να ζούμε σήμερα, αλλά αν μείνουμε μόνο στην αξιολόγηση αυτής, αν θέλετε, της πραγματικότητας θα χάσουμε το τρένο. Πρέπει σήμερα, με τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, να κάνουμε αλλαγές στη χώρα, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να μετατρέψουμε μία κακή πραγματικότητα σε μία διαφορετική πραγματικότητα, η οποία θα υποστηρίξει το παρόν αλλά κυρίως θα δημιουργήσει τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις για το μέλλον».

Για το ΣΑΕ

Αναφερόμενος στο ΣΑΕ είπε ότι δεν πέτυχε, τουλάχιστον στη στόχευση που είχε τεθεί από τη στιγμή της ίδρυσής του.  Οι λύσεις, πρόσθεσε, όπως ξέρετε, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύο, ή το εγκαταλείπεις, το κλείνεις δηλαδή με απλά λόγια, ή προσπαθείς να το αλλάξεις, να το αναμορφώσεις ριζικά, και επειδή μέσα από τις προσωπικές επικοινωνίες που είχα με πολλά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΕ, αλλά και βεβαίως με το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή με το Προεδρείο και τους συντονιστές, αποφασίσαμε να κάνουμε μία πολύ μεγάλη, μία πολύ γενναία τομή, μία ανατροπή στη σημερινή πραγματικότητα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο ΣΑΕ, ένα νέο ΣΑΕ το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, που είναι η αυτοοργάνωση, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπηση και του τελευταίου Απόδημου Έλληνα.

Και πρόσθεσε: « Ένα νέο ΣΑΕ, το οποίο θα εκπροσωπεί πραγματικά τον Απόδημο Ελληνισμό και αν πρέπει να σας αναλύσω τον κάθε άξονα, θα σας πω με απλά λόγια ότι η μεν αυτοοργάνωση έχει τη λογική, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση, είναι σαφής οδηγία του Πρωθυπουργού, σαφής επιθυμία του Υπουργού Εξωτερικών, να προσπαθήσουμε μέσα από μικροκομματικές επιδιώξεις και μικροκομματικά συμφέροντα να επέμβουμε στη διαδικασία της επιλογής, των εκλογών ή ακόμα και της ίδιας της λειτουργίας του ΣΑΕ.  Από την άλλη πλευρά η αυτοχρηματοδότηση, όπως καταλαβαίνετε, είναι πλέον απαραίτητο στοιχείο, μία και στην Ελλάδα όχι μόνο δεν περισσεύουν οικονομικοί πόροι αυτή την περίοδο, αλλά αντίθετα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

 ΑΝΟΙΓΜΑ

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκεστο άνοιγμα που θα επιχειρηθεί στους απλούς ομογενείς σημει΄λωνοντας πως «όταν ο καθένας έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και να καθορίζει με το δικό του τρόπο και τη δική του παρουσία επιλογές και αποφάσεις, είναι βέβαιο πως η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι το ΣΑΕ και τον εκφράζει και τον εκπροσωπεί, διότι ο ίδιος διαμορφώνει το ίδιο το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού».

Έκλεισε αναπτύσσοντας «μία σκέψη που σήμερα το πρωί ουσιαστικά κατέθεσα μέσα από μία συνέντευξη για πρώτη φορά.  Θα ήθελα το νέο ΣΑΕ να καταγραφεί ως μία περαιτέρω δυνατότητα στη σχέση Απόδημου Ελληνισμού και Ελλάδας, μία δυνατότητα η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να καταγράψουμε όλα αυτά τα δίκτυα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον παρόντα χρόνο στην Ελλάδα και μιλάω για τα δίκτυα των ανθρώπων που είτε μπορεί να έχουν μία συγκεκριμένη επαγγελματική, επιστημονική κατεύθυνση, ενδεχομένως μία πολιτική, πολιτειακή υπόσταση, θέση, αξίωμα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανένας από αυτήν την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα απόνερα, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση».

Εξάλλου, σε  συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Ραδιόφωνο και την ε/φ Hellenic Journal επεσήμανε: «Μέσα από τις πολλές και διαφορετικές γνώμες, πολιτική επιλογή δική μου, με σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, είναι να αναβαθμίσουμε, να αναμορφώσουμε το ΣΑΕ – να κάνουμε ένα καινούργιο ΣΑΕ.  Αυτή η ανανέωση θα εστιαστεί σε τρεις βασικούς άξονες.  Το ΣΑΕ όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε μέσα από τις πολύ γενναίες επιχορηγήσεις της Ελληνικής Πολιτείας.  Στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, όμως, τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν.  Άρα ο πρώτος άξονας λειτουργίας του νέου ΣΑΕ θα πρέπει να είναι η αυτοχρηματοδότηση.  Ο δεύτερος άξονας στον οποίον πρέπει να στηριχθούμε είναι η λεγόμενη αυτοδιάθεση του ΣΑΕ.  Όταν το μήνυμα που εκπέμπεται από την ίδια την Ελληνική Πολιτεία, η οποία μέσα από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες πρέπει να στηριχθεί στη σύμπραξη, συνεργασία τριών κομμάτων σε μία Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε προς κάθε κατεύθυνση που μπορεί να βρούμε απόδημους ομογενείς Έλληνες είναι ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα που πρέπει να ξεπερνάει τις μικροκομματικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να ξεφεύγει από τη λογική των μικροκομματικών επιδιώξεων.  Ο τρίτος άξονας είναι ότι το νέο ΣΑΕ πρέπει να εκπροσωπεί κάθετα και τον τελευταίο απόδημο Έλληνα.  Μέχρι σήμερα, υπήρχαν αποκλεισμοί, είτε διότι έπρεπε να εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρωτοβαθμίων, δευτεροβαθμίων οργανώσεων του ελληνισμού, είτε γιατί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μέσα από συγκεκριμένες επιλογές, άνθρωποι οι οποίοι ήθελαν οικειοθελώς να προστρέξουν, να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν το ΣΑΕ, λόγω του ότι δεν είχαν ένα θεσμικό ρόλο ή μία θεσμική ιδιότητα, αποκλείονταν από αυτήν τους την επιθυμία»

ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Νωρίτερα, σε σύντομο χαιρετισμό του μετά τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού (Άγιος Φραγκίσκος) ο Υφυπουργός κ. Τσιάρας είπε ότι η επίσκεψή του θα έχει επιτύχει εάν «κατορθώσω μία διαδραστική σχέση που πρέπει να έχει ο Απόδημος Ελληνισμός με την μητέρα πατρίδα. Έρχομαι με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τις κατευθύνσεις του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, του οποίου σας μεταφέρω το χαιρετισμό, κάνοντας μία μεγάλη προσπάθεια να ξανασηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της για να μπορέσουμε να δώσουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες τις ευκαιρίες που δικαιούνται».

Αναφερόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας ο κ. Τσιάρας σημείωσε: «Πατέρα Απόστολε, Πατέρα Νικόλαε, πραγματικά χαίρομαι διότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία καταφέρνει να έχει νέους και καταξιωμένους, πραγματικά ικανούς ιερωμένους οι οποίοι μπορούν και να διασφαλίσουν τη συνέχειά της, αλλά κυρίως να μας δίνουν την ελπίδα ότι το παρόν και το μέλλον της ορθόδοξης εθνικής πίστης και του ελληνισμού, μπορεί να είναι μαζί και με την Εκκλησία».