Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει ο Στουρνάρας

Κατά 25% εκτιμά ότι θα έχει συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία από την αρχή της κρίσης έως το 2014 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέποντας παράλληλα ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2012 θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,5% έναντι πρόβλεψης για 1%.

Ωστόσο, παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο.

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, όπως και τα μέτρα είναι δύσκολα. Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι φέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι τα 2/3 της προσπάθειας, σχετικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνον το 1/3.

Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας και υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016.