Προς ολοκλήρωση το πακέτο μέτρων της Κυπριακής Κυβέρνησης

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία του πακέτου μέτρων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, συμπληρώνοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία άρχισε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2013 ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός αυτός λαμβάνει σοβαρά υπόψη το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της Κυβέρνησης και των απαιτήσεων της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό αντανακλάται και η ανάγκη για οικονομική εξυγίανση ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Όπως δήλωσε αρχικά ο κ. Στεφάνου, κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού, έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων πάνω στον προϋπολογισμό του 2013 και δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. «Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα συνεχιστεί το ερχόμενο Σάββατο στις 9:00 πμ», είπε. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναχωρεί σήμερα Τρίτη για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των θεσμικών εκπροσώπων της ΕΕ, δηλαδή του ιδίου ως Προεδρεύουσα χώρα, του Προέδρου της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για θέματα που αφορούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 

Ο Πρόεδρος, όπως είπε ο κ. Στεφάνου επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη αργά το βράδυ. 

Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί συνάντηση με τα κόμματα για συζήτηση του πακέτου μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά θα καθοριστεί και με τα κόμματα αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων από την Κυβέρνηση. 

«Μόλις είμαστε έτοιμοι με το πακέτο μέτρων που ετοιμάζουμε, που βρισκόμαστε πραγματικά στο τέλος της ετοιμασίας αυτού του πακέτου, θα συναντηθεί ο Πρόεδρος και θα συζητήσει μαζί τους», είπε. 

Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Οικονομικών είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Τρόικας για καθορισμό των επόμενων βημάτων, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν έχει υπόψη του αν έχει γίνει αυτή η επικοινωνία. «Ο Υπουργός Οικονομικών, εν πάση περιπτώσει, είναι σε επαφή με την Τρόικα όλο αυτό το διάστημα, δεν έχω πληροφορηθεί όμως αν σήμερα είχε την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους», πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πακέτο μέτρων, ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 λαμβάνει σοβαρά υπόψη το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό που έχει κάνει η Κυβέρνηση και τις απαιτήσεις της ΕΕ. Ταυτόχρονα, συνέχισε, «σε αυτό τον προϋπολογισμό αντανακλάται και η ανάγκη για οικονομική εξυγίανση ενόψει και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Και αυτό θα γίνει για να διευκολύνει τη συζήτηση με την Τρόικα, αλλά πολύ περισσότερο για να διευκολύνει το κυπριακό κράτος να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας ενόψει αυτής της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε στη συνέχεια ότι τα ζητήματα της οικονομικής εξυγίανσης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, «μας καθοδηγούν, όπως μας καθοδηγούν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που έχουν ως βασικούς άξονες αυτές ακριβώς τις θέσεις». 

Ερωτηθείς αν η Τρόικα θα ζητήσει να δει τον προϋπολογισμό του κράτους, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο προϋπολογισμός, ως ο βασικός νομός του κράτους, δεν είναι μυστικός και η ίδια η Τρόικα μπορεί να τον δει και να τον αξιολογήσει, με την έννοια ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η εξυγίανση μέσω της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η σκέψη από το Υπουργικό να συμπεριληφθεί η υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα στον προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Στεφάνου είπε πως τα θέματα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν στην πορεία, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιόδου, «με την έννοια ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία συζήτησης με την Τρόικα, και ταυτόχρονα υπάρχει και η ανάγκη για να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του προϋπολογισμού». 

Απαντώντας αν ο στόχος να περιοριστεί το έλλειμμα στο 2,5% εξακολουθεί να ισχύει, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο στόχος είναι όσο το δυνατό να είμαστε κοντά στο 3%, λίγο κάτω από το 3%. «Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτά, όταν και εφόσον προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, και πολύ περισσότερο όταν συμφωνηθεί με την Τρόικα το πρόγραμμα, αυτά τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν, έχοντας υπόψη πλέον τα ζητήματα που τίθενται στο πρόγραμμα», είπε.

Η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Τρόικα το συντομότερο δυνατό, είπε ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις για το Μνημόνιο, ενώ ερωτηθείς αν τέθηκε από την Τρόικα ζήτημα ταυτόχρονης ψήφισης προϋπολογισμού και Μνημονίου, απάντησε αρνητικά.