Η Υφαλοκρηπίδα Ελλάδας-Αλβανίας

(Μια παλιά πονεμένη ιστορία)

 

 ΘΩΜΑΊ΄Σ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Για την ΡΗΡ

 

Την περασμένη εβδομάδα, το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών επανάφερε το θέμα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδος – Αλβανίας. Η οριοθέτηση αυτή είχε ήδη ξεκινήσει από το 2009 και υπογράφτηκε επίσημα την Δευτέρα 27 Απριλίου 2009, στα Τίρανα, από τους τότε υπουργούς των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη – Λουλζίμ Μπάσα, παρουσία των Πρωθυπουργών Καραμανλή – Μπερίσα, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης Καραμανλή στην Αλβανία. Όμως δεν της ήταν γραφτό να μακροημερεύσει, γιατί φρύαξε εξ αρχής ο ‘πράσινος αδελφός’ Σοσιαλιστής ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης ΄Εντυ Ράμα, κατέφυγε στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και τελικά η συμφωνία αυτή ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ. Αυτή η προσπάθεια οριοθέτησης είναι μεν η πρώτη επίσημη, αλλά ιστορικά η τέταρτη. Οι προηγούμενες έχουν ως εξής :

 1η Οριοθέτηση   Στην είσοδο των Στενών του Οτράντο, υπάρχει ένα νησί εκτ.4,5 τ.χ., που ονομάζεται ΣΑΣΩΝ [Αλβ. Σαζάνι], το οποίο, ιστορικά και γεωγραφικά, ανήκει στο σύμπλεγμα των Ιονίων νήσων και είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με την Συνθήκη του Λονδίνου στις 17-29/3/1864. Επειδή όμως το όνομά του δεν αναφερόταν ρητά στην συνθήκη [συγκεκριμένα περιλαμβανόταν στα ‘εξαρτήματα Παξών’] αργότερα περιήλθε σιωπηλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 2η Οριοθέτηση  Είχε προηγηθεί η Α’ Απελευθέρωση τη Β.Η./ρου, με προέλαση του Ελληνικού Στρατού μέχρι το Τεπελένι [4-3-1913], όταν η ωμή ιταλική παρέμβαση σταμάτησε την προέλαση. Ακολούθησε το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας [17-12-1913] , που ‘επιδίκασε’ την Β.Η./ρο [μαζί και την Σάσωνα], στο ανύπαρκτο εθνικό κράτος της Αλβανίας, εκβιάζοντας τον Ελ. Βενιζέλο, ότι αν δεν υποχωρήσει δεν θα του παραχωρηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. (Τελικά, οι ‘καλοί μας σύμμαχοι’ δεν μας παραχώρησαν ΟΥΤΕ αυτά τα νησιά. Το θέμα των νησιών λύθηκε οριστικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Σύμφωνα με το άρθρο 12, όλα τα νησιά του Αιγαίου που είχαν απελευθερωθεί το 1912-13 πέρασαν υπό ελληνική κυριαρχία. Εξαίρεση απετέλεσαν η Ιμβρος και η Τένεδος που δόθηκαν στην Τουρκία.).

Έτσι, στις 2/7/1914, η Ελληνική ναυτική δύναμη του νησιού απέπλευσε για την Κέρκυρα, υποστέλλοντας την Ελληνική Σημαία [σας θυμίζει τίποτε αυτό?], αφήνοντας στην τύχη τους τις 15 οικογένειες των Ελληνόβλαχων κατοίκων, που έκλαιγαν, κρατώντας στα χέρια τους την Ελληνική σημαία, και οι οποίες σφαγιάσθηκαν όλες, από τους Αλβανούς που κατόπιν πάτησαν στο νησί.

 3η Οριοθέτηση  Το 1994, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη των ‘πέντε’ (Βαγγέλης Παπαχρήστος, Κώστας Κυριακού, Θεόδωρος Μπεζιάνης, Ηρακλής Σύρμος, Παναγιώτης Μάρτος) ,η Αλβανία έδωσε ένα ακόμα δείγμα ‘αποδοχής’ των ρυθμίσεων που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο’. Ήταν η εποχή που οι Αλβανοί έμπαιναν μαζικά στην Ελλάδα, από στεριά και θάλασσα, κουβαλώντας και τα ‘καλούδια’ τους, πρωτοφανή για εκείνη την εποχή : ναρκωτικά, όπλα, δουλεμπόριο, πόρνες, παιδιά των φαναριών, απειλές ότι θα μας κάνουν Κόσσοβο, κλπ …κλπ.. Τότε ακριβώς, η Αλβανική ακτοφυλακή συνέλαβε, έναν φουκαρά Έλληνα, που απλά ψάρευε με την βάρκα του ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ  ΑΚΤΕΣ και τον έριξε στα Αλβανικά μπουντρούμια, με την κατηγορία της …παράνομης εισόδου στην χώρα. Ελπίζουμε ότι φιλοτιμήθηκαν να τον βγάλουν μόνοι τους, εντωμεταξύ, γιατί, αν περιμένουμε από τους Έλληνες αρμόδιους, το πιθανότερο είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται ακόμα μέσα.

Η υπογραφή της συμφωνίας

  Ακολούθησε η προαναφερθείσα πρώτη επίσημη Συμφωνία Οριοθέτησης,  που τελικά  ακυρώθηκε και καλό θα είναι να ρίξουμε μία ματιά στο ιστορικό της :

  Την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 (με Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή), οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Αλβανίας, στα ΤΙΡΑΝΑ, μονόγραψαν σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, κείμενο Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, η συμφωνία βασίστηκε στις διατάξεις της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της λεγομένης ‘μέσης γραμμής’. Υπήρξε απόλυτη αποδοχή των ρυθμίσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο εκ μέρους της Αλβανίας και το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. εκτίμησε ότι θα συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας (Αμ, δε !!!).

 Την Δευτέρα 27 Απριλίου 2009, ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα υπογράφτηκε στα Τίρανα η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα και σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά, οι δυο πρωθυπουργοί την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική.

 

 Όμως, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και άρχισαν τα παρατράγουδα. Η   Νομοθετική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αλβανικής Βουλής επικύρωσε την συμφωνία, χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών του Εντυ Ράμα, οι οποίοι, κατόπιν αποφάσεως του κόμματός τους, δεν παρίσταντο  στις συνεδριάσεις  της Αλβανικής Βουλής, ως μποϊκοτάζ,  προς την Κυβέρνηση Μπερίσα, την οποία θεωρούσαν προϊόν βίας και νοθείας. Επιπλέον, δεν άρεσε στις αλβανικές εφημερίδες η υπογραφή οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος – Αλβανίας, γιατί  θεώρησαν ότι η συμφωνία αυτή αδικεί την Αλβανία και ότι πρόκειται για ‘συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, μυστική διπλωματία και ΕΣΧΑΤΗ  ΠΡΟΔΟΣΙΑ’. Οι εφημερίδες αφιέρωσαν πολυσέλιδα άρθρα στο θέμα, λέγοντας ότι η οριοθέτηση έγινε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και ότι ο Μπερίσα δώρισε 225τ.χ. στην Ελλάδα στο Ιόνιο, επισυνάπτοντας τον χάρτη που ‘τους πάσαραν οι Έλληνες’.

  Στην συνέχεια έγιναν  εκλογές στην Ελλάδα, από τις οποίες μας  προέκυψε Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρωθυπουργό τον Γ.Παπανδρέου (6 Οκτωβρίου 2009) . Καθ’όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (ήδη από τον Απρίλιο 2009), ο Γ.Παπανδρέου είχε ενσωματώσει στις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλβανούς οπαδούς του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και τους είχε  παραχωρήσει δικά τους γραφεία στο κτίριο της οδού Βαλτετσίου. Προεκλογικά, 12 Σοσιαλιστές βουλευτές του Εντυ Ράμα όργωσαν όλη την Βόρεια Ελλάδα, προτρέποντας τους συμπατριώτες τους να στηρίξουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., και 3 ήταν δίπλα στον Γ.Παπανδρέου στην κεντρική προεκλογική ομιλία του, στο Πεδίο του Άρεως. Και βέβαια μην νομίζετε ότι όλα αυτά τα έκαναν γιατί τους πήρε ο πόνος για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες οι Αλβανοί), αλλά για να προωθήσουν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ συμφέροντα.

 Και η ‘ευγνωμοσύνη’ του ‘πράσινου αδελφού’ Εντι Ράμα, δεν άργησε να φανεί. Στα μέσα Οκτωβρίου ο ‘αδελφός Εντυ’, σε συνέντευξη Τύπου από τον ανθελληνικό τηλεοπτικό σταθμό TOP  CHANNEL, στοιχιζόμενος πίσω από αλβανικούς επεκτατικούς κύκλους και σε απαιτήσεις ορισμένων βουλευτών του κόμματός του, δήλωσε:

« Η συμφωνία αυτή είναι απολύτως λανθασμένη και ανάξια, για αυτό πρέπει να βρεθούν τρόποι για την επαναδιαπραγμάτευσή της ». Ο τότε αντιπρόεδρος της Αλβανικής Κυβέρνησης Μπερίσα ΙΛΙΡ  ΜΕΤΑ τόνισε ότι « Η συμφωνία αυτή είναι διαφανής και συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η αμφισβήτησή της θα βλάψει τις άριστες Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις ».

Ο ‘ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΝΤΥ’ (ΡΑΜΑ)

 Όμως. ο ‘Εντυ Ράμα, έκανε προσφυγή κατά της Συμφωνίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ‘παγώνοντας’ την επικύρωση της συμφωνίας από την Αλβανική Βουλή, η οποία θα έπρεπε πλέον να περιμένει αυτήν την επικύρωσή  πρώτα από τα Αλβανικά Δικαστήρια.  Το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τον Ιανουάριο 2010 ακύρωσε τελικά την συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας-Αλβανίας των Κ.Καραμανλή –Σαλί Μπερίσα. Οι αντιμαχόμενοι την συμφωνία Σοσιαλιστάδες και άλλοι εθνικιστικοί κύκλοι ισχυρίσθηκαν ότι 354 τετρ.χιλ. Αλβανικών χωρικών υδάτων παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τον Μπερίσα ΕΘΝΙΚΟ  ΜΕΙΟΔΟΤΗ. Όχι μόνον αυτό, αλλά τους άνοιξε και η όρεξη να ακυρώσουν και άλλες Ελληνο-Αλβανικές συμφωνίες, όπως αυτή των στρατιωτικών νεκροταφείων. Ο τότε αντιπρόεδρος της Αλβανικής κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την ακυρωτική δικαστική απόφαση, αλλά ελπίζει ότι ανεξάρτητα από αυτήν, «Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας θα προχωρήσουν μπροστά»[E, δεν έγινε και τίποτα, βρε παιδιά!].

 Από Ελληνικής πλευράς, υπήρξε μόνο ανακοίνωση- διαμαρτυρία της Ντ.Μπακογιάννη προς τον Γ.Παπανδρέου, επειδή δεν κατοχύρωσε την συμφωνία στην Ελληνική Βουλή, όντας κυβέρνηση, πριν την ακυρώσει το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.[ Και έτερον ουδέν!]

Όσο για τον ‘αδελφό Εντι’, μας δουλεύει και από πάνω. Kαμαρώστε τον στο ακόλουθο YOUTUBE, με το οποίο απευθύνει μήνυμα στον ‘αδελφό Γιώργο’, για να γελάσετε (πικρά!!!)  Μεταφορτώθηκε από το χρήστη borioipirotika την 28 Μάη 2011

 http://www.youtube.com/watch?v=1dXgu1LXjus

 Λεζάντα πρώτης σελίδος:     Ο ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ.