Κυπριακός Τύπος, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Τρόικα για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, η υπόθεση του φόνου που έγινε προχθές στη Λεμεσό με θύμα 59χρονο Αιγύπτιο, η προειδοποίηση των Δήμων γα λήψη νομικών μέτρων εναντίον της Κυβέρνησης και το ενδεχόμενο κατάρρευσης των δημόσιων μεταφορών είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος στα πρωτοσέλιδά του.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Υπό τη σκιά της τρόικας» και γράφει ότι η επάνοδος της τρόικας στην Κύπρο για συζήτηση των όρων του μνημονίου επηρεάζουν καθοριστικά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος μπήκε χθες στο μικροσκόπιο του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης είναι το νέο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνει το κράτος κάθε χρόνο στις εταιρείες δημόσιων μεταφορών που έχουν συσταθεί. Αλλού, γράφει ότι η Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, είναι η κρίσιμη μέρα για τη συνεργασία ή όχι των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Με τον τίτλο «Έρχεται τσουνάμι μέτρων από Κυβέρνηση και Τρόικα», η «Σημερινή» γράφει ότι Κυβέρνηση κατά πρώτο, και Τρόικα στη συνέχεια, ετοιμάζονται για την τελική «επιχείρησή» τους, με στόχο την εφαρμογή μέτρων για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρότατες επιπτώσεις στα νοικοκυριά. Αλλού, γράφει ότι έκτακτη σύσκεψη για τις Κυπριακές Αερογραμμές συγκάλεσε χθες στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπό την πίεση των οικονομικών αναγκών της Εταιρείας και της αδυναμίας της Κυβέρνησης να βοηθήσει περαιτέρω τον κρατικό αερομεταφορέα. Γράφει, επίσης, ότι γυναίκα, η οποία κατέχει ευρωπαϊκή κάρτα νοσηλείας και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, έστειλε αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για οικονομική επιχορήγηση για αλλαγή φύλου.

«Περικοπή μισθών έως 12%» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος του «Φιλελευθέρου» που γράφει ότι τα σενάρια των μέτρων επιχειρεί να περάσει στον προϋπολογισμό του 2013 από χθες η Κυβέρνηση, ενώ οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τις τελικές προτάσεις με τις οποίες θα προσπαθήσει η χώρα να διαπραγματευτεί με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι έγκυες και τα έμβρυα τους, νεογνά καθώς και παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λεμεσού βρίσκονται καθημερινά σε κίνδυνο και αυτό επειδή δύο εξωτερικά ιατρεία καλούνται να εξυπηρετήσουν 150 και πλέον γυναίκες. Αλλού, γράφει ότι Ρώσος επιχειρηματίας έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές, ζητώντας να ενημερωθεί.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Διάβημα Noble προς ΔΝΤ» και γράφει ότι διάβημα προς το ΔΝΤ έχει κάνει η εταιρεία Noble Energy, ώστε να μην επιβληθούν σκληρά μέτρα στην Κυπριακή Δημοκρατία στις επικείμενες διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν σύντομα με την Τρόικα.  Γράφει, επίσης, ότι η αποδόμηση πάγιων θέσεων αρχών της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό από το ΔΗΣΥ και τον υποψήφιο του είναι διαχρονική προς τέρψιν της Πρεσβείας των ΗΠΑ και αγαλλίαση της Άγκυρας. Αλλού, γράφει ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία του πακέτου μέτρων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Η απάντηση της Τρόικας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» και γράφει ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, το πακέτο μέτρων λιτότητας που ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση ως απάντηση στα μέτρα που πρότεινε η Τρόικα είναι σχεδόν έτοιμο. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στην πρώτη της σελίδα στην απόφαση της Ένωσης Δήμων Κύπρου να λάβει νομικά μέτρα κατά της κυβέρνησης για την απόφασή της να αποκόψει χορηγία προς τους Δήμους. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, εκτενές αφιέρωμα στη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.