Οι Ελληνο-Αυστραλοί προωθούν ελληνικά και κυπριακά προϊόντα

 

Η ανάγκη ο κάθε ομογενής να γίνει «πρεσβευτής» και «διαφημιστής» των ελληνικών και κυπριακών προϊόντων στην Αυστραλία υπογραμμίστηκε κατά την παρουσία δεκάδων ελλαδικών, κυπριακών και ομογενειακών επιχειρήσεων στην Αυστραλιανή Έκθεση Γαστρονομίας -Australian Fine Food Festival- που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στη Μελβούρνη.

Ήδη, η σχετική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για την προώθηση των ελλαδικών και κυπριακών προϊόντων στην Αυστραλία έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ελληνικές εξαγωγές στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 82% ενώ πέρυσι η αύξηση ήταν 10%.

Τα ίδια μας δήλωσε και η Παναγιώτα Τσαγγαρίδου, πρώτη επιθεωρήτρια του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, που μας είπε ενδεικτικά ότι η Κύπρος εξήγαγε πέρσι χαλούμι συνολικής αξίας 2.7 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 1.2 εκατ. του προηγούμενου χρόνου.
«Οι τάσεις είναι αυξητικές» τόνισαν οι εκπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου, αλλά πρόσθεσαν ότι τα περιθώρια για ανάπτυξη είναι τεράστια και κάλεσαν την ομογένεια να συνεχίσει την εκστρατεία της.

Η παρουσία των ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, με προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρασιά, ούζο, τσίπουρο, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, αρωματικά φυτά και άλλα, ήταν εντυπωσιακή σε εμπορική έκθεση που απευθύνεται σε επιχειρηματίες και εμπόρους από το χώρο μαζικής εστίασης, τον τουρισμό και τη βιομηχανία της φιλοξενίας της Αυστραλίας και της ευρύτερης περιοχής της Ασίας.

 Η Αυστραλιανή έκθεση θεωρείται από τις πιο σημαντικές του κόσμου με πάνω από 1.000 εκθέτες από την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο και οι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις επαφές που είχαν και τις προοπτικές που διαγράφονται.
Σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Ελένη Λιανίδου, σημείωσε ότι η Αυστραλία, η ομογένεια είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

«Ιδιαίτερα τώρα», υπογράμμισε η κ. Λιανίδου, «επιβάλλεται ο καθένας μας να γίνει πρεσβευτής όχι απλώς της ελληνικής διατροφής, που είναι συνώνυμη με την υγιεινή διατροφή και τη μακροζωία, αλλά και να διαδώσει γενικότερα τον ελληνικό τρόπο ζωής». Ζήτησε, δε, τη συνεργασία των ομογενών επιχειρηματιών με τους επιχειρηματίες της Ελλάδας.

 Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων: «Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης και της Αυστραλίας γενικότερα, αν και βρισκόμαστε μακριά από την πατρίδα μας, δεν έχουμε χάσει την επαφή μας με την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά τρόφιμα.
Μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε και των επιτυχημένων σεφ ελληνικής καταγωγής που έχουμε, όπως τον Γιώργο Καλομπάρη, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική κουζίνα στην Αυστραλία.
Η Κοινότητά, μέσω του Φεστιβάλ «Αντίποδες», διοργανώνει με επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια το Φεστιβάλ «Γεύσεις της Ελλάδας».
Κορυφαίοι Έλληνες σεφ της Μελβούρνης και γνωστά ελληνικά εστιατόρια παρουσιάζουν, τις ημέρες αυτές, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, απολαυστικά ελληνικά φαγητά, εξαίσιους ελληνικούς μεζέδες, γλυκά και ποτά.

Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε σημαντικά και τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στη Μελβούρνη.
Τα εστιατόρια χρησιμοποιούν εισαγόμενα ελληνικά προϊόντα και μέσω του φεστιβάλ «Γεύσεις της Ελλάδας» δίνεται η ευκαιρία σε Έλληνες, αλλά κυρίως σε Αυστραλούς -γιατί οι περισσότεροι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές είναι Αυστραλοί- να δοκιμάσουν ελληνικά τρόφιμα και ποτά».
Ο πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HACCI) Νίκος Μυλωνάς στάθηκε επίσης στην ανάγκη τα ελληνικά προϊόντα να απευθύνονται στην ευρύτερη αυστραλιανή αγορά και όχι μόνο στην ομογένεια.

«Εξαιρετικής ποιότητας» χαρακτήρισε τα ελληνικά προϊόντα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Γιάννης Πανταζόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν τα προωθούμε για συναισθηματικούς λόγους αλλά γιατί το αξίζουν».
Μαζί του συμφώνησε και ο επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο οποίος είπε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης «οι Έλληνες εξαγωγείς κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους» αλλά και προειδοποιώντας ότι «κατά κάποιο τρόπο οι εξαγωγές είναι το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας».
Οι ομιλίες έκλεισαν με τον πολυβραβευμένο ομογενή σεφ, Γιώργο Καλομπάρη, τον οποίο η παρουσιάστρια, Φωτεινή Κυπραίου, χαρακτήρισε «κορυφαίο των κορυφαίων».
Ο Γιώργος Καλομπάρης, ο άνθρωπος που ανέδειξε την ελληνική κουζίνα στην Αυστραλία, αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστορία και πως ενώ παιδί ντρεπόταν για την ελληνική καταγωγή του σήμερα είναι «100% υπερήφανος και προωθεί την Ελλάδα, την Κύπρο και τα προϊόντά τους σε κάθε ευκαιρία».
Ο κ. Καλομπάρης είπε ότι η εκπομπή Masterchef, όπου είναι κριτής, μεταδίδεται σε 33 χώρες «από την Αυστραλία, ως την Ινδία, τη Νότιο Αφρική και το Ντουμπάϊ. Και εγώ το παιδί από τη Μελβούρνη πάω και μιλώ για την ελληνική κουζίνα» τόνισε σημειώνοντας ότι «η εξωστρέφεια μας, ο επαγγελματισμός μας, η συνέπειά μας, είναι οι λύσεις στην κρίση».

ΔΕΞΙΩΣΗ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Από την neoskosmos.com

 

 

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, λεζάντα: Από τη δεξίωση στο Ελληνικό Προξενείο προς τιμήν της ελληνικής εμπορικής αντιπροσωπείας. Διακρίνονται, από αριστερά, Ν. Μυλωνάς, Β. Παπαστεργιάδης, Γ. Καλομπάρης, Ε. Λιανίδου, Α. Καλαμπόκης και Γ. Πανταζόπουλος. Φώτο: Κ. Ντεβές