Το Πρόγραμμα Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ

Από τις 19 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 67ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και να πραγματοποιήσει σειρά επαφών στο Σικάγο (19-20), τη Βοστώνη (20-22) και τη Νέα Υόρκη (23-28).

Την Κυριακή 22 του μηνός, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής  Δημοκρατίας της Μακεδονίας και άλλα θέματα περιφερειακού και  διεθνούς ενδιαφέροντος.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα, Matthew Nimetz, σχετικά με τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, ο κ. Υπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στην Ολομέλεια της 67ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών. Ο προγραμματισμός των συναντήσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Με βάση τα δεδομένα μέχρι αυτή τη στιγμή, ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια και την Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ε. Κοζάκου – Μαρκουλλή. Από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο κ. Υπουργός θα έχει, ακόμη, συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή ενώ θα συμμετάσχει σε συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την οποία διοργανώνουν το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης και τα Υπουργεία Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Λουξεμβούργου.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος της χώρας μας για τις εξελίξεις στον Καύκασο αλλά και τις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, ο κ. Αβραμόπουλος πρόκειται να συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Πέραν των ανωτέρω, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συναντήσεις με ομολόγους του από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Ν. Σουδάν, τον Παναμά κ.ά.

Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΥΕ/ΑΕ C. Ashton, όπως και στη συνάντηση πολιτικού διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ. Επίσης, θα παρακαθίσει στο δείπνο Διατλαντικού Διαλόγου που διοργανώνει η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton.

Ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ L. Zannier, θα συμμετάσχει σε συναντήσεις των Περιφερειακών Οργανισμών της SEECP και του ΟΣΕΠ και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας Υπουργών Εξωτερικών με θέμα τη διαμεσολάβηση στην περιοχή της Μεσογείου που διοργανώνουν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ισπανίας και του Μαρόκου με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης.

Πέραν από τη συμμετοχή στην Υπουργική Εβδομάδα και στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στο Σικάγο, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.

Στις 19 – 20 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στο Σικάγο όπου θα παραβρεθεί σε συνάντηση στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο με συμμετοχή μελών της Ομογένειας, Αμερικανών αξιωματούχων και παραγόντων του επιχειρηματικού κόσμου. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός θα συμμετάσχει στην 68η Ετήσια Συνάντηση της AJC/Chicago όπου θα απευθύνει χαιρετισμό, καθώς και σε πρωινό εργασίας παρατιθέμενο από το National Strategy Forum. Στο Σικάγο, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ιάκωβο καθώς και με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Illinois, κ. Pat Quinn.

Στις 20 – 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Υπουργός θα βρίσκεται στην Βοστώνη όπου θα συναντηθεί με τον Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Deval Patrick, το Δήμαρχο της Βοστώνης Thomas M. Menino και με την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος θα παραβρεθεί σε δεξίωση που διοργανώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος προς τιμήν του κ. Υπουργού.

Στην Νέα Υόρκη, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου με τους επικεφαλής των Ομογενειακών Οργανώσεων, ενώ στις 26 του μηνός θα έχει συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE – Wall Street) και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της εφημερίδας New York Times κ.κ. A. Sulzerberger και M. Golden.