Αβραμόπουλος: Κοινή απόφαση η ισχυροποίηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Ήλθε η ώρα η Αμερική να δείξει τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα! Με τη φράση αυτή ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος  προσδιόρισε ένα από τα μηνύματα που, όπως είπε, μεταφέρει στην αποστολή του στις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Γενικού Προξενείου Σικάγο για τους Έλληνες ομογενείς , ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε το στίγμα της ελληνικής κυβέρνησης που είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση των σχέσεων με την Αμερικής, σημαντικό κρίκο της οποίας, όπως είπε, συνιστούν οι ομογενείς “επειδή αποτελείτε ένα από τα πιο βασικά στοιχεία προόδου και ανάπτυξης αυτής της μεγάλης δύναμης, αυτού του μεγάλου έθνους”.

Ειδικότερα ο κ. Αβραμόπουλος, επεσήμανε πως “ένα από τα πρώτα θύματα αυτής της νέας (οικονομικής) κατάστασης ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δέκα χρόνια πριν. Εμείς τότε, όπως και τώρα, δείξαμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Ήρθε η ώρα η Αμερική να το δείξει σε εμάς.  Θέλω να γνωρίζετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν επιδείξει μία ιδιαίτερα προσεκτική στάση στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα πρώτα θετικά μηνύματα, τα πρώτα λόγια συμπαράστασης, ήταν από εδώ και πρέπει να το αναγνωρίζουμε.

Γι’ αυτό και είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδος στο μέλλον να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι ένα από τα μηνύματα που μεταφέρω σε αυτή την αποστολή. Μία σειρά από επαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, την κυρία Clinton, και με άλλους αξιωματούχους που με επισκέφθηκαν στην Ελλάδα, αυτό βγαίνει σαν μία κοινή μας απόφαση.

Εσείς είστε ένας από τους ισχυρούς κρίκους της σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, και επειδή αποτελείτε ένα από τα πιο βασικά στοιχεία προόδου και ανάπτυξης αυτής της μεγάλης δύναμης, αυτού του μεγάλου έθνους. Να αισθάνεστε υπερήφανοι και για την καταγωγή σας και για τη συνδρομή σας”.

Ακολούθως ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, απευθυνόμενος πάντα προς τους ομογενείς: “Είμαστε στον πυρήνα, στην καρδιά μιας μάχης, ενός αγώνα, ενός πολέμου. Οι προηγούμενες γενεές έχουν ζήσει άλλους πολέμους, που κατέστρεφαν κτίρια, σκότωναν ανθρώπους. Εμείς αυτό τον καιρό ζούμε έναν πόλεμο, που μπορεί να μην έχει κατεδαφίσει κτίρια και να έχει σκοτώσει ανθρώπους, τείνει όμως στο να σκοτώνει όνειρα κι ελπίδες.

Μιλάτε καθημερινά με τους συγγενείς και τους φίλους σας στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η Κυβέρνηση, που είναι Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας δίνει τη μάχη και πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Μακάρι να είχαν προστρέξει σε αυτή την Κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί πάντα πρέσβευα και επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία ότι η εθνική ενότητα είναι αυτή που πρέπει να μας οδηγεί τις δύσκολες στιγμές.

Η Ελλάδα αρχίζει να ανακτά την αξιοπιστία της στην Ευρώπη, να στηρίζεται. Θέλω να πιστεύω ότι όλες αυτές οι θυσίες, γιατί πράγματι πρόκειται περί μεγάλων θυσιών στις οποίες υπόκειται ο ελληνικός λαός τον τελευταίο καιρό, θα αποδώσουν.  Η χώρα μας θα ξαναβρεί το βηματισμό της, τον προσανατολισμό της, τη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή της”.