Τι γίνεται με την Wikipedia;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CNET, δύο διαχειριστές της Wikipedia (η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια του κόσμου) φέρεται να κερδοσκοπούν μέσω της ιστοσελίδας. Συγκεκριμένα, «τσάκωσαν» τους… δύο διαχειριστές, Roger Bamkin (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Wikimedia UK) και Max Klein (σεβαστό μέλος του Wikipedian In Residence) να κερδοσκοπούν εγκρίνοντας άρθρα στην ιστοσελίδα της Wikipedia εξυπηρετώντας προφανώς ιδιωτικά και όχι μόνο συμφέροντα…

Ο Bamkin ενέκρινε άρθρο για μια λέσχη γιοτ στη χώρα Γιβραλτάρ και όχι μόνο. Η χώρα του Γιβραλτάρ έχει ποικιλοτρόπως και σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα προωθηθεί στην ιστοσελίδα, εγείροντας μάλιστα αντιδράσεις. Η δράση του Bamkin είναι γνωστή και στο παρελθόν, όταν είχε συνεργαστεί με την Monmouthpedia (πρόκειται για μια υποιστοσελίσα της Wikipedia με απώτερο σκοπό την προώθηση της πόλης Monmouth στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Εν τω μεταξύ ο Max Klein, είναι ιδιοκτήτης μιας ανερχόμενης εταιρείας δημοσίων σχέσεων, γνωστή ως UntrikiWiki που συμβουλεύει οργανώσεις σε σχέση με τη χρήση της διαδικτυακής ιστοσελίδας και τους βοηθάει να «εμπλουτίσουν» τις γνώσεις τους προσαρμόζοντας πρακτικές της wiki στις δικές τους ανάγκες.

Παρά την κατακραυγή για την κερδοσκοπική τους δράση, οι δύο διαχειριστές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν κάνει κάτι μεμπτό. Ο συνιδρυτής της εταιρίας, Jimmy Wales σχολίασε ωστόσο ότι είναι απαράδεκτες τέτοιου είδους «συναλλαγές». Καταδίκασε δηλαδή το γεγονός, κάποιος εκμεταλλευόμενος τη θέση που κατέχει στη Wikipedia να κερδίζει χρήματα τοποθετώντας ιδιώτες-πελάτες σε κεντρικά σημεία της ιστοσελίδας της Wikipedia.

Σχόλιο: Μήπως κατά τον ίδιο τρόπο γράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα ανακρίβειες σε σχέση με την ιστορία, τις επιστήμες, την υγεία και πολλά άλλα; Η γνώση είναι δυστυχώς κατευθυνόμενη και το διαδίκτυο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι γεμάτο από τέτοιου είδους φαινόμενα.