Ο Αβραμόπουλος με εκπροσώπους της Ομογένειας

Συνάντηση με σημαντικούς εκπροσώπους της Ομογένειας αλλά και της τοπικής κοινωνίας είχε την Τετάρτη, αμέσως μετά την άφιξή του στο Σικάγο, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Υπουργός Εξωτερικών αξιοποίησε τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προγραμματίζοντας σύντομες, αλλά περιεκτικές επισκέψεις στο Σικάγο και τη Βοστώνη, με σκοπό να βρεθεί κοντά στην Ομογένεια, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ανανέωση και ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την απανταχού Διασπορά, που αυτούς τους καιρούς, καλείται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και να έχει σημαντικές συναντήσεις με κορυφαίους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών απευθύνθηκε στους ομογενείς μας σε εγκάρδιο κλίμα και τόνισε το στρατηγικό ρόλο του Οικουμενικού Ελληνισμού, αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που η Ελλάδα δίνει την πιο μεγάλη μάχη της πρόσφατης ιστορίας της, αγωνιζόμενη να ανακτήσει τη θέση που αρμόζει στην ιστορία, την προσφορά και τα επιτεύγματά της, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα μετά από καιρό και χάρη στις θυσίες και στην αποφασιστικότητα των Ελλήνων, ανακτά την αξιοπιστία της στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού θα αποδώσουν και θα δώσουν ξανά στη χώρα μας τον προσανατολισμό, το κύρος και την αυτοπεποίθησή της.

Αναφερόμενος στους δεσμούς του Ομογενειακού Ελληνισμού με την Μητροπολιτική Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια για την αναβάθμιση αυτή της σχέσης, μέσα από μια βαθιά μεταρρύθμιση του ΣΑΕ, του συλλογικού οργάνου έκφρασης και αυτοργάνωσης της Διασποράς, ενώ παράλληλα ανοίγει δρόμους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλικό και φιλόξενο για την ισχυρή ομογενειακή επιχειρηματική κοινότητα, κάτι που θα συμβάλει στην ανάταξη της οικονομίας, στην ανάπτυξη και την πρόοδο της πατρίδας μας.

Χθες το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με κορυφαία στελέχη ενός από τα σημαντικότερα think tanks των Ηνωμένων Πολιτειών, το National Strategy Forum. Στη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αλλά και τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης και τη βαθιά γνώση των χωρών της περιοχής. Αναλύοντας διεξοδικά και σε βάθος τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μέσα από την εγκαθίδρυση νέων θεσμών, που θα δώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα εργαλεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει ήδη η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, και τονίζοντας τη σημασία αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί διεθνώς.

Στη συζήτηση, αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, οι μεγάλες ανατροπές που έχουν συμβεί στον αραβικό κόσμο και οι επιπτώσεις τους στην ευρύτερη γεωπολιτική ισορροπία σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική συγκυρία, συνεχίζει να παίζει κεντρικό, σταθεροποιητικό ρόλο για την ασφάλεια και την ειρήνη στη γειτονιά της. Διαπιστώθηκε επίσης το στρατηγικό αμοιβαίο συμφέρον Ελλάδας και ΗΠΑ να εμβαθύνουν τη στενή τους συνεργασία, κάτι που υπογράμμισε ο Πρόεδρος του NSF κ. Friedman, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ένας πολύτιμος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Χαρακτηριστικά σημειώνεται, ότι ο κ. Friedman, στο τέλος της συνάντησης και αναφερόμενος στο στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, ανέφερε για την Ελλάδα: “we need you”. Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκε το ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης μεγάλου Συμποσίου τους επόμενους μήνες, με τη συμμετοχή δεξαμενών σκέψης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και με αντικείμενο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ασφάλεια.

Αργότερα την Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλλινόις Pat Quinn, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, λόγω και της προσωπικής σχέσης του Υπουργού με την Πολιτεία του Ιλλινόις και την πόλη του Σικάγο, των οποίων έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης από την εποχή που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων. Στις συνομιλίες, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ ο Κυβερνήτης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των αρχών και του επιχειρηματικού κόσμου της Πολιτείας να αναπτύξουν συνεργασία με την Ελλάδα, τόσο στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου, όσο και στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συμμετοχή του Υπουργού, ως κύριου ομιλητή, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Σικάγου (American Jewish Committee).  Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, αλλά και το σύγχρονο στενό πλέγμα των σχέσεων της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με το Ισραήλ. Υπογραμμίζοντας το ρόλο της χώρας μας στο σύστημα ισορροπιών της Μέσης Ανατολής, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ ήταν μια αυτονόητη και αδικαιολόγητα καθυστερημένη εξέλιξη, που δεν εταιροπροσδιορίζεται, αλλά αντίθετα βασίζεται στην κοινή βούληση και το  αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας, αλλά αντίθετα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή, λόγω της παραδοσιακής σχέσης εμπιστοσύνης που συνδέει την Ελλάδα με τον Αραβικό Κόσμο. Ο κ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε τη διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων της Διασποράς της Ελλάδας και του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία τους μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών και με τις ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να φιλοξενήσει την πρώτη κοινή συνάντηση των Οργανώσεων της ελληνικής και εβραϊκής Διασποράς από όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας την επίσκεψή του στο Σικάγο, και πριν αναχωρήσει για τη Βοστώνη, όπου θα συνεχίσει τις επαφές του, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Σικάγο κ. Ιάκωβο. Ο κ. Υπουργός εξήρε το ποιμαντικό έργο της Μητρόπολης και τον αυξημένο ρόλο της ως σημείου αναφοράς της μεγάλης ελληνικής κοινότητας του Σικάγου και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του Σεβασμιοτάτου.