Το Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών Ομήρου στο Στρασβούργο

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος συνοδευόμενος από την επικεφαλής της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Κυριακίδου, συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ σερ Νίκολας Μπράτσα και με τον πρόεδρο της ΚΣΣΕ Ζαν Κλώντ Μινιόν.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους συνομιλητές του για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ένεκα της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της εμμονής, όπως τόνισε, της τουρκικής πλευράς για λύση δυο χωριστών κρατών.

Υπογράμμισε επίσης τη σταθερή βούληση της κυπριακής πλευράς να συνεχίσει να είναι εποικοδομητική και ουσιαστική για την επίτευξη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε παράλληλα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης με τα θεσμικά όργανά του στη διατήρηση της διεθνούς έννομης τάξης αλλά και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την άψογη όπως τη χαρακτήρισε, διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων που πραγματοποιήθηκε προ διετίας στην Κύπρο,στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντική και πολλές φορές καθοριστική, όπως ανέφερε, συνεισφορά της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΚΣΣΕ σε θέματα μεγάλης σημασίας, που απασχολούν διαχρονικά τη Συνέλευση.

Επαναβεβαίωσε τέλος την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως οι προσπάθειες αυτές θα ευοδωθούν, υπογραμμίζοντας ότι η ΚΣΣΕ και ο ίδιος προσωπικά είναι έτοιμοι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ, στην οποία παρών ήταν και ο Κύπριος δικαστής στο ΕΔΑΔ, Γιώργος Νικολάου, ο σερ Νίκολας Μπράτσα εξέφρασε τη λύπη του  διότι δεν υπήρξε σαφής πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, το οποίο όπως ανέφερε αποτελεί ανοικτή πληγή, τόσο για την Κύπρο όσο και για το ίδιο Συμβούλιο της Ευρώπης.