Ερίζουν Βρυξέλλες-Βερολίνο για Ελλάδα

Πλήρης ασυνεννοησία φαίνεται ότι επικρατεί στην ευρωζώνη, καθώς το Der Spiegel, κάνει λόγο για διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου για το πότε θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει τη νέα δανειακή δόση.

Η Κομισιόν επιμένει ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι βιώσιμα στοιχεία θα μπορέσουν να παρουσιαστούν το νωρίτερο τον Νοέμβριο.
Το περιοδικό αποδίδει τη γερμανική στάση για αναβολή της απόφασης στην τακτική του Βερολίνου που αφορά και άλλα θέματα.
Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην Λευκωσία ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η δανειοδότηση της Ισπανίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης θα πρέπει να κατατεθεί ως ενιαίο πακέτο σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των χωρών του ευρώ.
Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Σόιμπλε στράφηκε κατά της ταχείας προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό διάσωσης. Ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε νέα αναταραχή, τη στιγμή που η χώρα μπορεί ακόμη και δανείζεται με ευνοϊκούς όρους στις χρηματαγορές.
Αυτή η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών πιθανώς να συνδέεται με την εμφανή προσπάθεια των ευρωπαίων ηγετών να αποφύγουν ως τις αμερικανικές εκλογές αρχές Νοεμβρίου χειρισμούς που πιθανώς θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και θα έθεταν σε κίνδυνο την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle.