Νέο ελληνικό έλλειμμα 20 δις κατά την Τροϊκα;

Τα πρώτα στοιχεία της τρόικας δείχνουν πως υπάρχει έλλειμμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό, ποσό διπλάσιο από την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Ωστόσο, πριν από λίγο το Υπ. Οικονομικών απάντησε σχετικά με το δημοσίευμα του Der Spiegel δηλώνοντας πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων (έπειτα από συμφωνία με την τρόικα) τα 11,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον περιορισμό των δαπανών και τα 2δισ. ευρώ από τα έσοδα.

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας , μόνο εάν «κλείσει» το έλλειμμα ενώ όπως γράφει το περιοδικό ο Αντώνης Σαμαράς έχει ρωτήσει ήδη αρκετές φορές τους πιστωτές εάν είναι πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας.

Εν τω μεταξύ, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αν θα αποφασιστεί να παραχωρηθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα σύμφωνα με το “Der Spiegel”. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιθυμούν να δοθεί απάντηση στο εν λόγω ερώτημα στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ από το Βερολίνο θεωρούν πως θα υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία το νωρίτερο στις αρχές Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος συντηρεί δύο σενάρια. Πρώτον ότι υπάρχει ενδεχόμενο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και δεύτερον ότι η έκθεση της τρόικας θα κατατεθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο πολλοί βλέπουν ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ως τη μοναδική ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα. Όμως όπως αναφέρει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας υπάρχουν ισχυρότατες αντιδράσεις  από το ΔΝΤ, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δε θα ήθελε να πάει σε έναν προεκλογικό αγώνα με ένα νέο κούρεμα που θα σήμαινε μεγάλες απώλειες για τα κρατικά ταμεία και του γερμανούς φορολογούμενους.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα η δανειακή δόση στην Ελλάδα θα καθυστερήσει επειδή η οριστική έκθεση θα κατατεθεί τον Νοέμβριο. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανησυχίες που εκφράζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι  προς τους Γερμανούς οι οποίοι τους λένε ότι δεν θέλουν να υπάρξει καμία έκπληξη με την Ελλάδα, ούτε με την έκθεση της Τρόικας πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ.
Τα γυρίζει
Tα γυρνάει το Spiegel ως προς την “τρύπα” των 20 δισ ευρώ, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Mega στο Βερολίνο, το Γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει ότι…
πρόκειται περί προσωρινών διαπιστώσεων της Τρόικας! Προφανώς για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις…