Τα κλειδιά των γραφείων ΣΑΕ αξίωσε ο Μπουτάρης!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θύμωσε (!) προφανώς, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για το γεγονός ότι δεν πέρασε ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε την περασμένη εβδομάδα με την απροειδοποίητη αποστολή εργολάβου για την έναρξη εργασιών καλωδίωσης στο κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία του ΣΑΕ (https://www.panhellenicpost.com/archives/21430) στην ούτω αποκαλούμενη «πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού»! Κατόπιν τούτου, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στεφ. Ταμβάκη (20 Σεπτεμβρίου 2012, Α.Π.:6011) ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος στον εργολάβο του Δήμου,  για να εξώσει (ουσιαστικά) το ΣΑΕ από τα γραφεία δωρεάς Θωμά Μακρίδη!

Αλλά ο κ. δήμαρχος δεν έμεινε εκεί, ούτε και στην απαντητική επιστολή Ταμβάκη, με την οποία ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΑΕ του ζητούσε νέα συνάντηση για να ρυθμισθούν οι εκκρεμότητες! Επιδεικνύοντας  ανεξήγητη εμμονή,  (κατ’΄άλλους υπεροψία) ο δήμαρχος προχώρησε παραπέρα και έτσι, σήμερα Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου  έστειλε τον Γενικό Γραμματέα (!) του Δήμου κ. Ψαρρά να πάρει τα κλειδιά του κτιρίου!

Ακολούθησε και νέα τηλεφωνική παρέμβαση του Νομικού εκπροσώπου του ΣΑΕ , με αποτέλεσμα και ο κ. Γενικός Γραμματέας  να αποχωρήσει άπραγος από τα γραφεία του ΣΑΕ.

Επιδίωξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι να συρρικνωθούν τα  γραφεία του ΣΑΕ σε ένα χώρο 2Χ2 στο πίσω μέρος του κτηρίου και η απόδοση του συνόλου του κτηρίου (μαζί με την αίθουσα υποδοχής, το αμφιθέατρο, την αίθουσα συσκέψεων, τα κλειστά γραφεία και την εν γένει ανακαίνιση του κτηρίου που έκανε με δικά του πολλά έξοδα το ΣΑΕ, για να καταστεί  λειτουργικό το άλλοτε εκθεσιακό κτήριο!) στην στέγαση μιας εκ των αντιδημαρχιών του Δήμου!

Η αλληλογραφία

Στην επιστολή Μπουτάρη απάντησε με δική του επιστολή (22 Σεπτεμβρίου 2012) ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στεφ. Ταμβάκης τονίζοντας ότι  πριν την εμφάνιση συνεργείου έπρεπε να έχει υπάρξει νέα συνάντηση των δύο πλευρών «ώστε να ρυθμιστούν τα θέματα που παρέμειναν εκκρεμή κατά τις 2 συναντήσεις μας στις αρχές Απριλίου του 2012 και τα οποία  δεν επιλύθηκαν στη συνέχεια από τους συνεργάτες μας».

Η διάθεση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να απαλλαγεί από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ίσως και από ολόκληρο τον Απόδημο Ελληνισμό!) συνάγεται αβίαστα και εκ του γεγονότος ότι αποφεύγει στην επιστολή του να ονομάσει την οδό όπου βρίσκεται το ακίνητο Δωρεά Μακρίδη με το σημερινό της όνομα  «οδός Αποδήμου Ελληνισμού» ανατρέχοντας σε μία παλαιότερη (ή μήπως …νεώτερη;) εκείνη της «οδού Κομοτηνής»…

Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης χαρακτηρίζει «μη νόμιμη» την παρέμβαση του νομικού συμβούλου του ΣΑΕ και μιλάει για συμπεριφορές, οι οποίες δυναμιτίζουν τις σχέσεις καλής συνεργασίας με το ΣΑΕ.

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ , αφού εκφράζει τη λύπη του για την επιστολή, υποστηρίζει  ότι από τον  Νομικό Σύμβουλο απλώς ζητήθηκε να μην αρχίσουν  εργασίες «μέχρι ότου υπάρξει επικοινωνία μεταξύ μας»  ώστε να ρυθμιστούν τα θέματα που παρέμειναν εκκρεμή κατά τις 2 συναντήσεις  του Απριλίου.

Άκομψη

Πηγές του ΣΑΕ έλεγαν στην ΡΗΡ ότι η ενέργεια του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να επιμένει να βγάλει από το κτήριο το ΣΑΕ (διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται) συμπαρασύροντας, μάλιστα, στην επιθυμία του και τον δωρητή κ. Θωμά Μακρίδη ο οποίος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, –για άλλοθι- αν δέχεται να βγει το ΣΑΕ από το κτήριο, είναι τουλάχιστον άκομψη. «Το ΣΑΕ βρίσκεται σε μία φάση αναδιοργάνωσης με κυβερνητική πρωτοβουλία και επομένως σε μία ώρα όπου η γενική προσπάθεια είναι να αναβαθμισθεί, και να γίνει αποτελεσματικότερο και περισσότερο δραστήριο το ΣΑΕ, να έρχεται ο Δήμαρχος και να συρρικνώνει το χώρο των γραφείων του και την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, είναι ανοίκειο και ξενίζει».

Άλλωστε, ακόμη και με ενοικιοστάσιο εάν είχε το κτίριο το ΣΑΕ δεν θα δικαιούτο ο Δήμος να το εξώσει δίχως προηγούμενη συνεννόηση και συμφωνία και, φθσικά, τη νόμιμη αποζημίωση.

Για την διευθέτηση του θέματος έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις  το Απρίλιο μεταξύ του Προεδρείου του ΣΑΕ και του Δημάρχου δίχως, όμως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Το θέμα έμενε να διευθετηθεί σε νέα συνάντηση, η οποία , όμως, δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα. Όθεν δικαίως θεωρήθηκε από πλευράς ΣΑΕ αιφνιδιαστική η «επίσκεψη» του εργολάβου μετά του συνεργείου του για έναρξη εργασιών..